بررسی مبانی روانسنجی نسخه فارسی سیاهه نارساخوانی بزرگسالان و سیاهه خواندن بزرگسالان
محل انتشار: مجله دستاوردهای روانشناختی، دوره: 21، شماره: 2
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PSYC-21-2_013
تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1402
چکیده مقاله:
نارساخوانی یک اختلال رشدی است که علایم آن ممکن است تا سنین جوانی و بزرگسالی ادامه پیدا کند و زندگی تحصیلی یا حرفه ای شخص را مختل نماید. بنابراین، شناسایی این اختلال در سراسر دوران تحول از اهمیت چشمگیری برخوردار است. هدف مطالعه حاضر، هنجاریابی و سنجش روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه های سیاهه نارساخوانی بزرگسالان (P-ADC) و سیاهه خواندن بزرگسالان (P-ARC) می باشد. در این مطالعه ۲۸۱ نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی به صورت تصادفی طبقهای انتخاب شدند. P-ADC، ARC و آزمون خواندن کلمات (مهک) روی آن ها اجرا شد تا ضمن هنجاریابی دو سیاهه مذکور، مبانی روان سنجی آن ها محاسبه شود. پایایی سیاهه ها با استفاده از همسانی درونی و تصنیف محاسبه شد. روایی سیاهه ها نیز با استفاده از روایی افتراقی و روایی همگرایی به دست آمد. نقطه برش آن ها با استفاده از منحنی راک (ROC) مورد تحلیل قرار گرفت. همسانی درونی P-ADC و P-ARC به ترتیب ۷۱/۰و ۷۴/۰، ضریب پایایی به روش تصنیف ۵۸/۰ و ۵۲/۰؛ و روایی همگرا و روایی افتراقی در حد قابل قبول بود. نقطه برش، حساسیت و ویژگی P-ADC به ترتیب ۱۱، ۶۸/۰ و ۸۸/۰ و برای P-ARC ۴۶، ۶۳/۰ و ۸۸/۰ بود. به علاوه، براساس نقطه برش در P-ADC، ۱۵ نفر دارای مشکلات خواندن (۳/۵ درصد) و با نقطه برش P-ARC، ۱۳ نفر (۶/۴ درصد) دارای مشکلات خواندن بودند. در بین این دو گروه ۱۰ نفر (۶۳/۵۲ درصد) مشترک بودند که خود نشان دهنده روایی این ابزارهاست. با توجه به ویژگی های مطلوب روان سنجی این پرسشنامهها میتوان از آن ها در راستای نیل به اهداف پژوهشی و تشخیصی استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیدرضا پوراعتماد
استاد عصب روان شناسی بالینی، گروه روان شناسی و گروه روان شناسی شناختی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)
محمد رستمی
دانشجوی دکتری روان شناسی شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز؛ مرکز مطالعات عصب تحولی تهران- آکسفورد، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
مهسا بابامحمدی
کارشناس روان شناسی بالینی، گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :