تله های فرمونی و نوری، ابزار مناسب برای ردیابی و کنترل شب پره شمشاد (Cydalima perspectalis; Lep., Crambidae)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 169

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-8-1_006

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

شب پره شمشادCydalima perspectalis (Walker, ۱۸۵۹) ، یکی از آفات مهم شمشاد و تک‎خوار است، با تغذیه از برگ و پوست ساقه به گیاه خسارت می‎زند و در مواردی باعث مرگ گیاه می شود. برای ردیابی آفت در سال ۱۳۹۶، تعداد ۱۶۰ تله فرمونی دلتا و برای بررسی امکان کنترل آفت توسط تله‎های فرمونی در سال ۱۳۹۷، ۶۰۰ تله قیفی در ذخیره‎گاه ۴۵۰ هکتاری شمشاد جنگلی چشمه بلبل بندر گز در استان گلستان نصب شد. همچنین، تعداد ۲ تله نوری و ۴ تله نوری- فرمونی با لامپ فتوسل به صورت پنلی- چسبنده در منطقه مورد مطالعه مستقر شد. با استفاده از داده‎های تله‎های فرمونی و نوری سه اوج پرواز برای این شب‎پره تعیین و بهترین زمان برای کنترل شیمیایی و استفاده از فرمون مشخص شد. نتایج به دست آمده بیانگر کارایی تله‎های قیفی- فرمونی در کاهش خسارت شب‎پره شمشاد است. همچنین، نتایج نشان داد تفاوت معنی‎داری بین تعداد شب‎پره‎های شمشاد به دام افتاده در تله نوری همراه با فرمون و بدون فرمون وجود دارد (P- value <۰/۰۵)، به‎طوری که تلفیق تله‎های‎ نوری با فرمون، کارایی آنها را بیشتر می‎کند.

نویسندگان

فرزانه کازرانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات حمایت و حفاظت، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

محمد ابراهیم فرآشیانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات حمایت و حفاظت، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

سمیرا فراهانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات حمایت و حفاظت، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

سیده معصومه زمانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات حمایت و حفاظت، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

مینا کوهجانی گرجی

استادیار پژوهش، بخش گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

سیدنقی خالقی تروجنی

دفتر منابع طبیعی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، چشمه بلبل، بندر گز، گلستان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آهنگران، ی.، ۱۳۹۵. اولین گزارش شب پره ی شمشاد (Lep., ...
  • سادات اخوی، س.ی.، سجادی‎پور، س. ج.، باغستانی، و.، خداکرم، م. ...
  • فراهانی، س.، امید، ر. و عارفی پور، ح.م.، ۱۳۹۵. گزارش ...
  • قهاری، ح. و عمو اقلی طبری، م.، ۱۳۹۰. در تغییرات ...
  • نمایش کامل مراجع