اثربخشی مشارکت در فعالیت های گروهی ورزشی تفریحی بر کیفیت زندگی بیماران زن اسکیزوفرنی
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 107
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AJCHOR-25-4_006
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: بسیاری از افرادی که با بیماری روانی مزمنی دست به گریبان هستند، بر نقش فعالیت های ورزشی در جنبه های بهبود وضعیت روان شناختی و مدیریت علائم بیماری شان تاکید دارند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی آثار شرکت در فعالیت های ورزشی تفریحی بر کیفیت زندگی افراد با اختلال اسکیزوفرنیا شکل گرفت.
روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه بیماران زن با اختلال اسکیزوفرنیا بود که در بیمارستان روان پزشکی رازی شهر تهران در سال ۱۳۹۴ بستری بودند. از میان آنها ۲۴ نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به دو گروه (۱۲ نفر آزمایش و ۱۲ نفر کنترل) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود که ۴ خرده مقیاس سلامت اجتماعی، سلامت محیطی، سلامت روان و سلامت جسمانی دارد. پس از اجرای پیش آزمون، آزمودنی های گروه آزمایش ۱۲ هفته و هر هفته ۳ جلسه حضور در فعالیت های ورزشی تفریحی گروهی را دریافت کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری و نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ استفاده شد.
یافته ها: با توجه به یافته های پژوهش میان دو گروه در نمره کل کیفیت زندگی اختلاف معناداری وجود داشت (۰/۰۰۱=sig و ۹۱/۸۲=F). همچنین نتیجه تحلیل مانکوای گروه ها پس از حذف اثر پیش آزمون نشان می دهد که تفاوت معناداری بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون عامل سلامت جسمانی (۰/۰۰۱=sig و ۲۴/۳۹=F)، در عامل سلامت روانی (۰/۰۰۱=sig و ۲۷/۲۴=F)، در عامل سلامت اجتماعی (۰/۰۰۱=sig و ۵۹/۶۳=F)و در نهایت در عامل سلامت محیط (۰/۰۰۱=sig و ۸۰/۸۱=F) وجود دارد. نتایج آشکار ساخت که تغییرات ایجادشده به دلیل اثربخشی برنامه های ورزشی تفریحی در گروه آزمایش است.
نتیجه گیری: حضور در فعالیت های ورزشی تفریحی به افزایش کیفیت زندگی در افراد با اختلالات روانی مزمن منجر می شود. همچنین حضور در فعالیت های ورزشی تفریحی به ارتقای سلامت روانی، جسمانی، اجتماعی و محیطی آنها منتج می شود. توصیه می شود که روان شناسان، کاردرمانگران و سایر متخصصان بهداشت روان که در مراکز روان پزشکی کشور مشغول به کار هستند، از فعالیت های ورزشی تفریحی برای ارتقای سطح روان شناختی بیماران بهره بگیرند.
کلیدواژه ها:
Recreational-Sport Activity ، Quality of Life ، Schizophrenia. ، فعالیت های تفریحی ورزشی ، کیفیت زندگی ، اسکیزوفرنیا
نویسندگان
میترا فخرایی اقدم
Department of Counseling, Faculty of Humanities, Islamic Azad University, Branch Of Central, Tehran, Iran
آناهیتا خدابخشی کولایی
Department of Psychology & Education, Faculty of Humanities, Khatam University, Tehran, Iran
مهناز خطیبان
Mother & Child Care Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :