آسیب ها و فرصت های اقتصادی سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز (مطالعه موردی ازبکستان، قزاقزستان و ترکمنستان)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MIEA-12-43_008

تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1402

چکیده مقاله:

آسیای مرکزی و قفقاز به عنوان بخشی از گستره حوزه تمدنی ایران از جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است به ویژه آنکه پس از فروپاشی شوروی و ظهور پنج واحد مستقل سیاسی به جای یک واحد، فرصت ها و تهدیداتی فراروی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است، که درک صحیح آن می تواند به اتخاذ یک دیپلماسی واقع گرا، پویا، همه جانبه و سازگار با واقعیت های منطقه آسیای مرکزی منجر شود و در قبال آن، ایران می تواند در میان انبوهی از قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، سهم مناسبی از ظرفیت های سیاسی- اقتصادی و فرهنگی منطقه آسیای مرکزی و قفقاز  را در اختیار بگیرد.  هدف تحقیقی پیش رو تبیین آسیب ها و فرصت های  سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز است  بنابراین سوال اصلی این تحقیق عبارت از آسیب ها و فرصت های  سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و قفقاز(مطالعه موردی ازبکستان،قزاقزستان و ترکنستان) است؟ فرض بر آن است ؛ سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در منطقه قفقاز و آسیای مرکزی؛ ۱) منافع حیاتی روسیه را به رسمیت می­شناسد. ۲) مخالف حضور بحران­زای دولت های خارج از منطقه است. ۳) ایران همواره تلاش داشته روابط خود را با کشورهای منطقه با توجه به حفظ تمامیت ارضی و رعایت حسن همجواری برقرار سازد. در بیان آسیب­های سیاستگذاری نیز به نظر میرسد در تنظیم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، در اکثر موارد عوامل ژئوپلتیکی مورد غفلت واقع شده و یا بر خلاف آن عمل شده  است. روش تحقیق تحلیلی – توصیفی است .

نویسندگان

امیر پرنیان

PhD student in public policy, Faculty of Law and Political Science, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran

محمد قربانی گلشن آباد

Assistant Professor, Department of Islamic Studies, Khwarazmi University, Tehran, Iran

محمد یوسفی جویباری

Assistant Professor, Department of International Relations, Faculty of Law and Political Sciences, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Atsuyuki Okabe, Islamic Area Studies with Geographical Information Systems, ۲۰۰۴, ...
  • ابولحسن شیرازی، حبیب الله و مجیدی، محمدرضا، (۱۳۸۲)، سیاست و ...
  • بهمن، شعیب، (۱۳۸۹)، جمهوری اسلامی ایران و آسیای مرکزی، ظرفیت ...
  • حبیب الهی، مرجان و همکاران(۱۴۰۱)، بررسی تاثیر توسعه بازارهای مالی ...
  • کرمی، جهانگیر، (۱۳۹۵)، همکاری های ایران و قزاقستان و دیپلماسی ...
  • محمدی، نحیبه (۱۳۸۸)، تاملی بر روابط اقتصادی ایران و قزاقستان، ...
  • URL:http://www.bashgah.net/fa/content/show/۳۷۶۷۲۸. وکیلی، علی و همکاران(۱۴۰۱)، کنکاشی بر اثر بحران های ...
  • نمایش کامل مراجع