بررسی تحولات ماگمایی در تکوین سنگهای آتشفشانی نشوه (شمال غرب ساوه)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سی و یکمین همایش علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI31_434
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1016
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانیه صحرائی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران

داریوش اسماعیلی

عضو هیئت علمی، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران

مهدی رضایی کهخائی

عضو هیئت علمی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

سنگهای آتشفشانی نشوه در شمال غرب ساوه واقع شده است و بخشی از کمربند ماگمایی ارومیه-دختر محسوب می شوند. این سنگها از نوع بازیک، حدواسط و اسیدی هستند که در این بین واحدهای حدواسط گسترش بیشتری دارند. پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن (اوژیت)، آمفیبول، فلدسپات پتاسیک و کوارتز فراوانترین کانیهای تشکیل دهنده این سنگها می باشند. بررسی های پترولوژیکی نشان داد که سنگهای آتشفشانی نشوه جزو سری کالکوآلکالن حاشیه فعال قاره ای هستند و در اثر اختلاط و تفریق ماگمایی تشکیل شده اند. بافت غربالی، حالت منطقه بندی و خوردگی حاشیه پلاژیوکلازها نشان دهنده عدم تعادل فیزیکوشیمیایی و احتمالا نتیجه اختلاط ماگمایی می باشند. همچنین وجود بافت گلومروپورفیریک در برخی از پلاژیوکلازها و پیروکسنها نیز می تواند بیانگر تفریق ماگمایی باشد. بررسی های ژئوشیمیایی مربوط به نمودارهای عناصر اصلی و کمیاب نشان می دهند، اگرچه تبلور تفریقی در تکامل سنگهای آتشفشانی منطقه موثر بوده است اما در برخی از نمودارها نوعی پراکنندگی و روندهای غیر عادی نسبت به روند تفریق به چشم می خورد، که این حالت می تواند بیان کننده اختلاط و آلودگی ماگمایی باشد. همچنین نمودارهای دو تایی Nb/Y-Nb ،Y-Zr و Rb-Zr/Rb نقش اختلاط ماگمایی را در تکوین سنگهای آتشفشانی منطقه نشان می دهد. بنابراین با توجه به شواهد پتروگرافی و ژئوشیمی می توان نقش اختلاط ماگمایی را در تکوین سنگهای آتشفشانی منطقه نشوه موثر دانست.

کلیدواژه ها

سنگهای آتشفشانی، تفریق، اختلاط ماگمایی، نشوه، ارومیه-دختر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.