تاثیر کم آبیاری و تاریخ کاشت بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، عملکرد دانه، و محتوای روغن ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 103
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFCS-54-4_004
تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1402
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثرات کم آبیاری و تاریخ کاشت بر ویژگیهای کیفی روغن و اسیدهای چرب ارقام گلرنگ، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال زراعی ۹۴–۱۳۹۳ اجرا شد. در این پژوهش سطوح آبیاری شامل آبیاری مطلوب و کم آبیاری (۵۰ درصد نیاز آبی) در کرتهای اصلی قرارگرفتند و ترکیب تاریخ کاشت (۲۰ اسفند و ۲۰ فروردین) و سه رقم گلرنگ بهاره (گلدشت، صفه و سینا) بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. تنش خشکی و تاخیر در کاشت باعث کاهش محتوی کلروفیل، عملکرد دانه و محتوی روغن شد. نتایج نشان داد که کم آبیاری باعث کاهش عملکرد دانه و محتوی روغن شد. تاخیر تاریخ کاشت نیز سبب کاهش عملکرد دانه شد. بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری مطلوب و در تاریخهای کاشت بیستم اسفند (۲۰۳۶ کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه در شرایط کمآبیاری و تاریخ کاشت دوم (۴/۱۶۷۵ کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. در بین ارقام مورد مطالعه، بیشترین عملکرد دانه (۹۱/۱۹۸۶ کیلوگرم در هکتار) از رقم صفه حاصل شد. با تاخیر در کاشت و کاهش آبیاری، عدد یدی کاهش یافته و عدد اسیدی نیز افزایش یافت. در بین اسیدهای چرب، محتوی لینولئیک و لینولنیکاسید در اثر کم آبیاری و تاخیر در کاشت کاهش یافت و میزان اسیدهای چرب اولئیک و استئاریکاسید در تاریخ کاشت دوم بیشترین مقدار را داشتند؛ درحالیکه پالمتیکاسید در تاریخ کاشت اول بالاترین میزان را داشت. بنابراین، برای بهدستآوردن بالاترین میزان عملکرد و بالاترین کیفیت روغن رقم صفه، آبیاری کامل و تاریخ کاشت زودهنگام به علت آبیاری کمتر توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیلی گلچین
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان-زنجان- ایران
افشین توکلی
گروه تولید و ژنتیک گیاهی - دانشکده کشاورزی -دانشگاه زنجان-زنجان-ایران
وحیده قهرمانپور
گروه تولید و ژنتیک گیاهی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان-زنجان- ایران
سهیلا زرین قلمی
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان- زنجان- ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :