پیش بینی بار معلق رودخانه با استفاده از مدل های سری زمانی و منحنی سنجه اصلاح شده (مطالعه موردی: ایستگاه قزاقلی رودخانه گرگانرود)
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 115
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMS-9-31_012
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
برآورد میزان رسوبات معلق در رودخانهها از ابعاد مختلف کشاورزی، حفاظت خاک، کشتیرانی، سد سازی، حیات آبزیان و هم چنین جنبههای مختلف تحقیقاتی دارای اهمیت فراوانی است. روشهای مختلفی برای بررسی و برآورد بار معلق رودخانهها وجود دارد که توانایی این روشها در برآورد رسوبات متفاوت است. یکی از پرکاربردترین روشها در این زمینه، منحنی سنجه رسوب میباشد. روشهای نوظهوری مانند سریهای زمانی نیز وجود دارد که کم تر در این زمینه بهکار گرفته شدهاند. در تحقیق حاضر به منظور بررسی و مقایسه توانایی مدل های سری زمانی از قبیل مارکف و آریما در پیشبینی رسوب معلق، از دادههای متوسط ماهانه رسوب معلق ایستگاه قزاقلی واقع بر روی رودخانه گرگانرود استفاده شده است. وجود آمار نسبتا کافی در این ایستگاه فرصت بررسی و مقایسه مناسب روش های مختلف برآورد رسوب معلق را فراهم میکند. به منظور استفاده از مدل های سری زمانی، دادههای موجود به صورت ماهانه در محیط نرمافزارMinitab ۱۶ به کار گرفته شد و در نهایت پیشبینی رسوب برای ۱۱۱ ماه انجام گرفت. منحنی سنجه رسوب نیز در محیط Excel ترسیم شد و جهت مقایسه با مدل های سری زمانی به کار رفت. نتایج حاصل از ارزیابی مقادیر پیشبینی شده رسوب توسط مدل های مذکور، با
استفاده از شاخصهای اندازهگیری خطا شامل مجذور میانگین مربعات خطا و میانگین مربعات خطای نرمال شده بررسی شد. نتایج نشان داد که مدل های سری زمانی با مجذور میانگین مربعات خطای ۳۴/۷۱ در مقایسه با منحنی سنجه رسوب با مجذور میانگین مربعات خطای ۷۵/۲۲۰ توانایی بهتری در پیشبینی و مدلسازی رسوب معلق ماهانه دارند. میانگین مربعات خطای نرمال شده هم برای مدل های سری زمانی و منحنی سنجه رسوب به ترتیب برابر با ۶۲/۲۸ و ۴۸/۲ بوده که توانایی بهتر مدلهای سری زمانی را تایید میکند.
نویسندگان