کاربرد روش ریزمقیاس گردانی آماری در برآورد تغییراقلیم حوزه کرخه تا محل سد
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 140
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMS-10-35_006
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
رشد سریع فعالیتهای صنعتی و در نتیجه افزایش گازهای گلخانهای در چند دهه اخیر باعث برهم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده است که به آن پدیده تغییر اقلیم اطلاق میشود. این پدیده به طور مستقیم بر پارامترهای متئورولوژیکی تاثیر گذار خواهد بود. هدف این پژوهش بررسی تاثیرات تغییرات اقلیمی بر روی بارندگی و دمای حداکثر و حداقل حوزه کرخه در دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۹ میلادی می باشد. بدین منظور با در نظر گرفتن حوزه کرخه، ابتدا با استفاده از سناریوهای اقلیمی مدلهای جفت شده اقیانوس - اتمسفر گردش عمومی جو و دوره پایه ۱۹۷۱ تا ۲۰۰۰، به انتخاب مدل معرف منطقه پرداخته شد. مقایسه شاخصهای عملکرد مدلهای مختلف AOGCM در شبیهسازی دما و بارندگی نشان میدهد که در مجموع میتوان مدل HadCM۳ را به عنوان مدلی که مقادیر دما و بارندگی را با شاخصهای عملکرد مناسب شبیهسازی میکند در نظر گرفت. با در نظر گرفتن ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی منطقه، مراحل کوچک مقیاس سازی آماری رگرسیونی خروجی مدل AOGCM معرف صورت پذیرفت. کوچک مقیاس سازی آماری رگرسیونی با استفاده از مدل تلفیقی آماری-دینامیکی SDSM صورت گرفت. نتایج نهایی برای آینده نزدیک (۲۰۱۰-۲۰۳۹) نشان دهنده کاهش حدود ۲ درصدی بارش در ایستگاههای سینوپتیک کرمانشاه و خرم آباد و کاهش ۴ درصدی آن در ایستگاه حمیدیه می باشد. افزایش درجه حرارت حداکثر برای ایستگاههای فوق بترتیب ۱۱ و ۹ و ۳ درصد و افزایش درجه حرارت حداقل بترتیب ۲۴ و ۴ و ۱ درصد می باشد. با ستفاده از اطلاعات مدل جهانی HadCM۳ و مدل کوچک مقیاس سازی SDSM و برای آینده نزدیک( ۲۰۳۹-۲۰۱۰) هرچه از سمت شمال حوزه کرخه به سمت جنوب ( مناطق سردتر به گرمتر) حرکت کنیم تاثیر تغییرات اقلیمی بر درجه حرارت حداکثر و حداقل کمتر خواهد شد در حالیکه بارندگی روند کاهشی جزیی و در حد ۲ تا ۴ درصد کاهش از شمال به جنوب تغییر می کند.
کلیدواژه ها:
Climate change ، downscaling ، Karkheh River Basin ، SDSM ، HadCM۳ ، AOGCM ، تغییر اقلیم ، ریز مقیاس گردانی ، حوزه کرخه ، مدل SDSM ، AOGCM ، HadCM۳.
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :