مدیریت منابع و مصارف آب سدهای ملاصدرا، سیوند و درودزن در حوضه آبخیز بختگان- مهارلو
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 94
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMS-12-42_004
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
یکی از معضلات سیستمهای منابع آب در بسیاری از کشورها، مدیریت و برنامهریزی تخصیص بهینه این منابع است. ابزارهای متعددی به منظور مدل سازی این سیستمها، با توجه به مشخصههای حوضه مورد مطالعه، توسعه داده شده است. در این مطالعه، با بهکارگیری مدل ویپ، شبیه سازی منابع و مصارف آب نقاط تقاضای پاییندست سدهای ملاصدرا، درودزن و سیوند واقع در حوضه آبخیز بختگان- مهارلو در استان فارس، مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر این اساس، به ارائه راهکارهای مدیریتی در قالب چهار سناریو جهت مقابله با کمبود آب برخی از نقاط تقاضا با اولویت تامین آب به ترتیب مصارف شرب، زیستمحیطی و کشاورزی پرداخته شده است. در بین سناریوهای مورد بررسی، سناریوی چهارم نتایج مناسب تری را در مقایسه با دیگر سناریوها ارائه می دهد؛ به طوری که با اعمال این سناریو، تامین آب اراضی کشاورزی دشت کامفیروز، توابع ارسنجان و قصرالدشت، اراضی کشاورزی رامجرد و خط آبرسانی به شیراز با اطمینان ۱۰۰ درصد و همچنین آب شرب شهرهای ارسنجان و سعادت شهر نیز با حدود اطمینان ۲۴/۳۹ تا ۱۰۰ درصد قابل تامین خواهد بود. همچنین، نتایج این مدل نشان می دهد که آب مورد نیاز اراضی کشاورزی دشت کربال فقط در ماه های آبان و بهمن با اطمینان ۱۰۰ درصد قابل تامین است و در مابقی ماه های سال، درصد اطمینان تامین آب کشاورزی صفر است. بنابراین، اراضی کشاورزی دشت کربال در ماههای اسفند تا آخر خرداد با مشکل کمبود آب روبرو خواهند شد. این نتیجه گواه این امر است که توسعه اراضی کشاورزی دشت کربال با توجه به نتایج شبیه سازی باید مورد تجدید نظر قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
Bakhetgan-Maharlou catchment ، WEAP model ، Water resources management ، Simulation. ، حوضه آبخیز بختگان- مهارلو ، مدل ویپ ، مدیریت منابع آب ، شبیه سازی.
نویسندگان
محمد احمدی
Beyza Branch, Islamic Azad University
حسین یوسفی
Tehran University
سعید فرزین
Semnan University
رسول رجب پور
Beyza Branch, Islamic Azad University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :