برآورد رواناب روزانه در حوضه های فاقد آمار با استفاده از منطقه ای کردن پارامترهای مدل HBV (منطقه مورد مطالعه: البرز مرکزی)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMS-12-43_002
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
اطلاعات مربوط به جریان روزانه برای حل مسائل مختلف هیدرولوژیکی بسیار اساسی میباشند. با این حال تنها در درصد کمی از رودخانههای دنیا دادههای پیوسته جریان برای واسنجی مدلها در دسترس میباشند. یک روش برآورد جریان روزانه در حوزههای فاقد آمار انتقال پارامترهای واسنجی شده مدل بارش رواناب از حوزه دارای آمار(حوزه بخشنده) به حوزه فاقد آمار (حوزه گیرنده) میباشد. این روش بر پایه انتخاب یک حوزه مشابه دارای آمار با حوزه فاقد آمار میباشد. بر این اساس امکان شبیهسازی سریهای زمانی جریان روزانه در حوضههای فاقد آمار با استفاده از یک مدل مفهومی هیدرولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ۱۴ حوضه انتخابی(۱۶ تا ۸۰۴کیلومترمربع) در منطقه البرز مرکزی با دوره آماری مشترک ۱۱ ساله از تاریخ ۱/۰۷/۱۳۷۹ تا ۳۱/۰۶/۱۳۹۰ (۲۲ سپتامبر ۲۰۰۰ تا ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۱) برای مطالعه انتخاب شدند. از مدل HBV برای شبیه سازی جریان در حوضههای دارای آمار و انتقال پارامترهای مدل به حوضههای مشابه فاقد آمار فرضی استفاده گردید. این مدل یکی از پرکاربردترین مدلها در زمینه منطقه ای کردن جریان در مطالعات پیشین بوده و به دلیل سادگی، در دسترس بودن داده های ورودی آن و قابلیت استفاده در اقلیم های مختلف برای این مطالعه انتخاب شد. مشابهت هیدرولوژیک حوضه ها نیز با استفاده از سه روش مجاورت مکانی، مشابهت سطح زهکشی و شاخص مشابهت فیزیکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که انتقال پارامترهای مدل بر مبنای مشابهت هیدرولوژیکی بدست آمده با روش مجاورت مکانی در مقایسه با روشهای دیگر اندکی بهتر میباشد و روش شاخص مشابهت فیزیکی نیز بهتر از روش مشابهت بر مبنای سطح زهکشی در منطقه مورد مطالعه میباشد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که مدل HBV قابلیت خوبی برای استفاده در منطقه مورد مطالعه دارد و می توان تا حدود زیادی عدم قطعیت پارامترهای مدل HBV را با واسنجی مدل مرتفع نمود. با توجه به نتایج رضایت بخش فوق الذکر از کاربرد این مدل، توصیه میشود که از این مدل در تحقیقات مشابه در آینده استفاده شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد خسروی
Razi University
علی سلاجقه
University of Tehran
محسن محسنی ساروی
University of Tehran
آرش ملکیان
University of Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :