بررسی اثر جاسمونیک اسید بر تغییرات کمی و کیفی متابولیت های ثانوی اندام های مختلف گیاه دارویی Scrophularia striata Boiss.
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 139
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-11-3_002
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
گل سازویی (Scrophularia striata Boiss.) گیاهی دارویی از خانواده Lamiaceae است که ارزش دارویی بسیار بالایی دارد که علی رغم پتانسیل دارویی، اطلاعات کمی در خصوص نوع و میزان ترکیبات ثانویه آن وجود دارد. از این گیاه در مناطق غرب ایران به صورت سنتی برای درمان زخم، عفونت و بیماری های کلیوی استفاده می شود. در پژوهش حاضر بذرهای گل سازویی از دامنه های کوههای زاگرس واقع در دانشگاه ایلام جمع آوری گردید و تاثیر جاسمونیک اسید در سه سطح (۰ (کنترل)، ۱۰۰ و ۳۰۰) پیپیام بر تغییرات متابولیتهای ثانویه در بافتهای مختلف (ریشه و اندام هوایی) این گیاه در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال ۱۴۰۰ انجام شد. اندام های هوایی و ریشه گیاه در مرحله گلدهی پس از خشک شدن با روش سوکسله آبی عصاره گیری شدند. آنالیز کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی انجام گردید. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف متیل جاسمونات روی القای بیوسنتز تعدادی از ترکیبات ثانویه به ویژه ترکیبات فنیل پروپانوئیدی میشود. به طوری که tetradecamethyl (۸/۶۹ درصد)، dodecamethyl- (۷/۳۱ درصد)، ۲,۳-Dihydro-benzofuran (۵/۳۵ درصد)، ۲-Methoxy-۴-vinylphenol (۳۲/۹درصد)، ۲-Furancarboxaldehyde (۴/۰۳ درصد)، Ethyl .alpha.-d-glucopyranoside (۱۹/۸۷ درصد)، ۴-vinylphenol (۱۲/۶۴ درصد)، Methyl beta-D-glucopyranoside (۲۶/۳۸ درصد)، ۲-Propenoic acid, ۳-(۴-methoxyphenyl)- (Cinnamic acid) (۲۱/۰۲ درصد) و ۲-Propenoic acid, ۳-phenyl-, (E)- (Cinnamic acid) (۱۴/۵۷ درصد) بالاترین میزان در اندام هوایی و ریشههای گیاهان تیمار شده در مقایسه با نمونههای شاهد داشتند. نتایج کلی نشان میدهد که وجود برخی ترکیبات مفید و موثر بخصوص مواد آنتی باکتریال که در اثر کاربرد متیل جاسمونات نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافته است میتواند به عنوان یک روش موثر جهت افزایش ترکیبات دارویی این گیاه دارویی باشد که نیازمند بررسیهای بیشتر جهت شناسایی ترکیبات مفید فارماکولوژیکی و دارویی در این گیاه میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
الهام احمدی
کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
آرش فاضلی
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
زینب رستمی
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :