تعیین پارامتر های هندسی اهداف استوانه ای پنهان در تصاویر GPR با استفاده از الگوریتم بهینه سازی تجمع ذرات (PSO)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 112
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIRAEG-11-1_006
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
روش ژئوفیزیکی رادار نفوذی به زمین (GPR) با ارسال امواج الکترومغناطیسی در محدوده فرکانسی یک مگاهرتز تا بیش از یک گیگاهرتز به درون زمین و دریافت امواج بازتابی اهداف مدفون، قادر به آشکارسازی و شناسایی اهداف به ویژه استوانه های مدفون در اعماق کم، بدون ایجاد شکستگی و تخریب در محیط می باشد. در پژوهش حاضر از این روش برای شناسایی پارامترهای هندسی عمق دفن و شعاع اهداف استوانه ای مدفون، از طریق روابط ریاضی موجود بین این پارامترها و پارامترهای هذلولی پاسخ GPR، به کمک الگوریتم بهینه سازی تجمع ذرات (PSO) استفاده شده است. برای این منظور ابتدا مدلسازی پیشرو داده های GPR با استفاده از روش تفاضل محدود دوبعدی حوزه زمان (FDTD) به کمک نرم افزار GPRMAX برای تعداد زیادی از مدل های مصنوعی متناظر با اهداف متداول در کاربردهای ژئوتکنیکی و شناسایی ساختارها و تاسیسات زیرسطحی استوانه ای انجام شد. در این پژوهش همچنین برداشت-های میدانی متعددی در محوطه دانشگاه صنعتی اصفهان بر روی اهداف استوانه ای شکل مدفون از پیش شناخته شده، انجام شد و پاسخ GPR آن ها بعد از اعمال توالی های پردازشی مختلف، مورد بررسی قرار گرفت. به منظور استخراج پارامترهای هندسی اهداف استوانه ای مدفون در مدل های مصنوعی و برداشت های واقعی، از الگوریتم PSO در محیط نرم افزار MATLAB استفاده شد. عملکرد الگوریتم برای تعداد ۷ مدل مصنوعی تولید شده شامل اهداف استوانه ای با جنس ها، شعاع ها و عمق دفن های مختلف و نیز نگاشت های راداری واقعی GPR پروفیل های برداشت شده در محوطه دانشگاه صنعتی اصفهان، مورد آزمایش و ارزیابی قرار گرفت که برای مدل های مصنوعی نتایج مطلوب و در مورد تصاویر واقعی، نتایج قابل قبولی حاصل نمود.
کلیدواژه ها:
Ground-penetrating radar (GPR) ، Forward modeling ، Hyperbolic response ، Extraction of geometrical parameters of cylindrical targets ، Particle swarm optimization (PSO) algorithm
نویسندگان
رضا احمدی
Faculty Memeber of Arak University of Technology
سجاد نان بده
PhD Candidate of Mining Engineering
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :