پتروگرافی، ژئوشیمی، تحولات ماگمایی و موقعیت تکتونوماگمایی سنگ های آذرین همراه با کانی سازی اپی ترمال نیکوییه (غرب قزوین)
محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 6، شماره: 1
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 105
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GNF-6-1_001
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
چکیده مقاله:
منطقه نیکوییه در جنوب پهنه فلززایی طارم- هشتجین، در پهنه البرز باختری واقع شده است. تودههای نیمهعمیق الیگومیوسن و سنگهای آتشفشانی ائوسن میانی با ترکیب داسیت (داسیت هیبریدی) تا آندزیت مهمترین واحدهای آذرین همراه با کانیسازی پلیمتال اپیترمال نیکوییه هستند. فازهای آذرین نیمهعمیق متشکل از سنگهای مونزودیوریت تا کوارتزمونزونیت و سینیت پورفیری (کوارتز سینیت) نوع I است و دارای مقدار Na۲O+K۲O برابر ۶۲/۴ تا ۹/۹ درصد وزنی و مقدار K۲O/Na۲O برابر ۴۵/۰ تا ۶۶/۱ هستند. ترکیب شیمیایی سنگهای آذرین منطقه نیکوییه در رده سنگ های متاآلومین، کالکآلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی قرار میگیرد. بافت غربالی و منطقهبندی نوسانی در پلاژیوکلاز، خوردگی و گردشدگی فنوکریستها، وجود گزنومورف های کوارتز، منطقهبندی و ترکیب بایمدال فنوکریستهای کلینوپیروکسن و وجود داسیت هیبریدی و سه ترکیب شیشه متفاوت در آن نشاندهنده عدم تعادل فیزیکوشیمیایی و احتمالا نتیجه اختلاط ماگمایی است. نمودارهای عنکبوتی نشان میدهد که سنگهای آذرین دارای غنیشدگی LILE و تهیشدگی در Nb ,Ta و Ti هستند، که این ویژگیها از خصوصیات ماگماهای وابسته به پهنه فرورانش است. هم چنین بالابودن نسبتهای LILE/HFSE و LREE/HREE، میزان TiO۲ کم تر از یک درصد و نسبت زیاد Ba/Ta از مشخصات مناطق فرورانش محسوب میشوند. در نمودارهای محیط تکتونیکی، سنگهای آتشفشانی منطقه، خصوصیات کالکآلکالن پتاسیم بالا و سنگهای نیمهنفوذی در محدوده گرانیتوئیدهای کمان ماگمایی ((VAG واقع میشوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
Soheila Aghajani
Geological Survey of Iran, Research Institute of Erath Science, Tehran, Iran
Majid Ghasemi Siani
Department of Geochemistry, Faculty of Earth Sciences, Kharazmi University, Iran
Mohammad Hashem Emami
Geological Survey of Iran, Research Institute of Erath Science, Tehran, Iran
Mohammad Lotfi
Geological Survey of Iran, Research Institute of Erath Science, Tehran, Iran
Kazem Gholizadeh
Department of Geology, Faculty of Earth Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :