اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اختلال بدشکلی بدن و نشخوار ذهنی در افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی)
محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 224
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHCM-7-3_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: بیماری ویتیلیگو یکی از شایع ترین اختلالات رنگ دانه ای محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اختلال بدشکلی بدن و نشخوار ذهنی در افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) بود.
روش کار: پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) مراجعه کننده به متخصصان پوست درکلینیک های پوست و زیبایی شهر اهواز در سال ۱۳۹۸ بودند. از میان آن ها، ۳۰ نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های اختلال بدشکلی بدن لیتلتون، آکسوم و پوری (۲۰۰۵) و نشخوار ذهنی نولن، هوکسما و مارو (۱۹۹۱) استفاده شد. گروه آزمایشی تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) (۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ تجزیه وتحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر کاهش اختلال بدشکلی بدن (۰/۰۰۱>P) و نشخوار ذهنی (۰/۰۰۱> P) افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) اثربخش بود و این نتیجه تا مرحله پیگیری تدوام داشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می توان از درمان پذیرش و تعهد به منظور کاهش اختلال بدشکلی بدن و نشخوار ذهنی افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) بهره برد و از این راه به کاهش تنش در آن ها کمک کرد.
کلیدواژه ها:
Acceptance and commitment therapy ، Body dysmorphic disorder ، Rumination ، اختلال بدشکلی بدن ، درمان پذیرش و تعهد ، نشخوار ذهنی
نویسندگان
روح الله دانشی
Department of Health Psychology, Khoramshahr International Branch, Islamic Azad University, Khoramshahr, Iran
فریبا حافظی
Assistant Professor, Department of Psychology, Ahvaz Branch,Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
رضوان همایی
Assistant Professor, Department of Psychology, Ahvaz Branch,Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :