بررسی اقدامات بهداشت محیطی مرتبط با بیماری کرونا در مطب های دندانپزشکی شهرستان ساری در سال ۱۴۰۰
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 16، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 131
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-16-3_005
تاریخ نمایه سازی: 30 آذر 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: خطر بالای عفونت Sars-CoV-۲ در محیط دندانپزشکی یک مشکل جدی برای پزشکان و بیماران است. هدف اصلی این مطالعه بررسی اقدامات بهداشت محیطی مرتبط با بیماری کرونا در مطب های دندانپزشکی شهرستان ساری در دوران همه گیری کووید-۱۹ در سال ۱۴۰۰ بوده است.
روش بررسی: مطالعه حاضر توصیفی و از نوع مقطعی بوده و ابزار مورد استفاده در آن، پرسشنامه ای محقق ساخته بوده که با همکاری پرسنل شاغل در ۱۰۰ مرکز خدمات دندانپزشکی فعال در شهر ساری جمع آوری گردید. به منظور تعیین روایی محتوایی، از دو روش کیفی و کمی استفاده گردید. روایی محتوای کیفی این پرسشنامه توسط ۸ نفر از متخصصین بهداشت محیط به تایید رسید. برای تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۵ انجام شد.
یافته ها: براساس نتایج حاصل از این مطالعه، تجهیزات حفاظت فردی در ۱۰۰ درصد مراکز بصورت مداوم مورد استفاده قرار می گرفت. در ۹۳ درصد مراکز از هیپوکلریت سدیم و فرمالدهید برای گندزدایی تجهیزات استفاده می شد و در ۹۴ درصد موارد تناوب گندزدایی تجهیزات بعد از هر بیمار بوده است. گندزدایی سرویس های بهداشتی در ۶۲ درصد مراکز بصورت روزانه و در بقیه مراکز هر دو روز یکبار انجام می شد. در ۷۲ درصد از مراکز دندانپزشکی مورد بررسی، نصب و یا روشن بودن هود موضعی بالای یونیت ها وجود نداشته است اما در ۹۲ درصد مطب ها تهویه مناسب فضاهای عمومی وجود داشته است. بعلاوه بر طبق نتایج، در ۹۹ درصد مطب ها مدیریت پسماند مطابق با قوانین و مقررات ملی و بر اساس ضوابط و روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و پسماندهای وابسته و دستورالعمل های مرتبط انجام می گرفت و همینطور در ۱۰۰ درصد مطب ها مصرف آب، بهداشتی و مطلوب بوده است.
نتیجه گیری: بطور کلی رعایت اقدامات بهداشت محیطی در مطب های دندانپزشکی مورد مطالعه در اکثر موارد در سطح مطلوب و مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت بوده است. عدم نصب هود موضعی یا روشن نبودن آن بالای یونیت ها در اکثر مراکز و تهویه نامناسب اتاق کار دندانپزشک از مهمترین مشکلات مراکز بوده که لازم است مورد توجه بیشتری قرار گیرد و مطابق با دستورالعمل وزارت بهداشت اقدامات اصلاحی صورت گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ذبیح اله یوسفی
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
عادل نادری
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
سید نورالدین موسوی نسب
Department of Biostatistics, Health Sciences Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
سمانه دهقان
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :