بررسی خصوصبات روان سنجی مقیاس بار روانی کارگران از منظر ایمنی و بهداشت شغلی
محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 11، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 88
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IEHFS-11-2_002
تاریخ نمایه سازی: 29 آذر 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: بار روانی مانند حجم کاری نه تنها عملکرد کاری را مختل می کند، بلکه می تواند، اثر مستقیمی بر ایمنی کارکنان از طریق حوادث داشته باشد. با این حال، علی رغم این مسئله، تلاش های زیادی برای توسعه یک ابزار ارزیابی برای سنجش بار روانی مرتبط با ایمنی و سلامت کاری کارکنان صورت نگرفته است. لذا پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی مقیاس بار روانی کارگران کیم و همکاران (۲۰۱۸) از منظر ایمنی و بهداشت شغلی طراحی شد.
روش کار: جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه کارگران مشغول به کار در شرکت البرز شرقی شهر شاهرود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده ۳۴۹ نفر از کارگران در پژوهش شرکت کردند. در پژوهش حاضر از مقیاس بار روانی کیم و همکاران (۲۰۱۸)، مقیاس روانی – اجتماعی کپنهاگ (COPSOQ) و مقیاس استرس شغلی (HSE) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عامل تائیدی با استفاده از از نرم افزار آماری ۲۲-SPSS و لیزرل نسخه ۵/۸ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها:. نتایج نشان داد، تمام مولفه های بار روانی کارگران از منظر ایمنی و بهداشت شغلی با نمره کلی این مقیاس و با مقیاس روانی – اجتماعی و مقیاس استرس شغلی رابطه مثبت و معنی داری دارد. نتایج تحلیل عاملی تائیدی نیز نشان دهنده برازش خوب مدل در تعیین عامل ها به شکل اولیه بیان شده توسط کیم و همکاران (۲۰۱۸) بود. برای تعیین پایایی مقیاس نیز مقدار ضریب همبستگی پیرسون در مراحل آزمون و بازآزمون ۸۲/۰ به دست آمد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که ۱/۲۶ درصد کارگران بار روانی کم، ۶/۴۹ درصد کارگران بار روانی در حد متوسط و ۴/۲۴ درصد بار روانی شدید را تجربه می کنند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مقیاس بار روانی کارگران مقیاسی روا و پایاست و می تواند برای ارزیابی وضعیت بار روانی کارگران در مطالعات پژوهشی و مداخله ای مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
Occupational health and safety - Psychological burden of workers - Validity - Reliability ، ایمنی و بهداشت شغلی ، بار روانی کارگران ، روایی ، پایایی
نویسندگان
علی سلمانی نژاد
MSc of Health, Safety, Environment engineering, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Shahrood, Iran
مریم حسنی
Department of Food Science and Technology, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Shahrood, Iran
سحر رضایان
Department of Environmental Engineering, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Shahrood
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :