برنامه ریزی و ارزیابی طرح جنگل داری زوال بلوط با استفاده از فراکافت چهارچوب منطقی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 100
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFPR-29-1_005
تاریخ نمایه سازی: 28 آذر 1402
چکیده مقاله:
گستره زیادی از جنگل های زاگرس در دهه اخیر به پدیده زوال بلوط دچار شده اند. به دلیل نرخ انتشار سریع در بیماری زغالی بلوط و پیامدهای مخرب آن بر بوم سازگان های طبیعی باید طرح های جنگل داری ارائه شوند که در آن ها، فعالیت ها و فنون مدیریت جنگل های آلوده به این بیماری پیش بینی شده باشند. در پژوهش پیش رو از فراکافت چهارچوب منطقی (LFA) برای ارزیابی زوال بلوط در جنگل های ایلام و شناسایی مرتبط ترین معیارها برای برنامه ریزی و مدیریت در طرح های جنگل داری استفاده شد. برمبنای شیوه نامه LFA، شرایط محیطی طرح به منظور شناسایی مشکلات و درنتیجه، تهیه درخت مشکل واکاوی شد. عوامل مرتبط با زوال بلوط با مقایسه های جفتی طی فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی شدند و برمبنای آن ها، درخت هدف و ماتریس برنامه ریزی و نظارت ایجاد شدند. این ماتریس شامل هدف های کلی و عینی در سطح های راهبردی و راهکاری و نیز فعالیت ها و شاخص های کنترل بود. نتایج نشان داد که عوامل برونی شامل تغییر اقلیم و ضعف خاک و عوامل درونی شامل کهن سالی درختان، ناسازگاری با تغییر اقلیم و کمبود زادآوری به ترتیب بیشترین اهمیت را در زوال بلوط جنگل های ایلام دارند، بنابراین توصیه می شود که بیشترین توجه و تلاش مدیریت جنگل معطوف به ساماندهی این عوامل و به ویژه عامل های درونی شود. نتایج این پژوهش، الگویی را برای مدیران جنگل فراهم می کند تا با استفاده از آن برای طرحهای جنگلداری، ماتریس برنامه ریزی و نظارت تهیه کنند.
کلیدواژه ها:
Executive control of activities ، Ilam ، objective tree ، target-oriented planning ، success control
نویسندگان
فاطمه بدرود
Corresponding author, M.Sc. Graduated of Forestry, Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran
هدایت غضنفری
Associate Prof., Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran
احمد ولی پور
Assistant Prof., Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :