ارزیابی هیدروژئوشیمیایی حوضه آبریز چشمه کیله با استفاده از نرم افزارهای ArcGIS و AqQA، مقایسه موردی دو زیرحوضه دوهزار و سه هزار
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 14، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 136
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESRJ-14-4_002
تاریخ نمایه سازی: 26 آذر 1402
چکیده مقاله:
حوضهآبریز چشمهکیله دارای دو شاخه اصلی با نام رودخانههای دوهزار و سههزار است که بعد از پیمایش مناطق کوهستانی، در منطقه جلگهای به هم میپیوندند. به کمک مدل رقومی ارتفاع (DEM) مرکز ثقل تعیین شد. نقاط نمونهبرداری براساس درجه آبراهه و آلایندههای احتمالی زمینزاد و انسانزاد مشخص گردید. پس از نمونهبرداری نمونهها جهت تعیین غلظت آنیونها و کاتیونهای اصلی، اسیدیته، کل مواد جامد محلول، هدایت الکتریکی و قلیائیت به آزمایشگاه ارسال گردید. برای بررسی تغییرات هیدروژئوشیمیایی در سطح حوضهآبریز نمودارهای پایپر، دیورو، استیف، شولر و شعاعی در نرمافزار AqQA و نمودار گیبس و نمودار شاخص رول در محیط Excel رسم گردید. سپس روند تکامل هیدروشیمیایی، تیپ و رخساره هیدروشیمیایی آب تعیین و مکانیسم کنترلکننده هیدروژئوشیمیایی بررسی شد. بر طبق نمودار پایپر، نمونه CH۱ تیپ سولفاته-کلسیک و سایر نمونهها در رودخانه فرعی سههزار و همچنین فرعی دوهزار دارای تیپ بیکربنات- کلسیک هستند. بر طبق نمودار گیبس عامل اصلی کنترلکننده شیمی آب در حوضه آبریز چشمه کیله، هوازدگی شیمیایی کانیهای تشکیلدهنده سنگها است و فقط در نمونه CH۱۶ (محل دفن زباله) عامل انسانزاد موثر بوده است. به کمک الگوهای نمودار استیف منشا آبها در نمونه CH۱ از لیتولوژی ژیپس، و سایر نمونهها غالبا از لیتولوژی سنگ آهک مشخص گردید. بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که ترکیب شیمیایی آب در حوضه آبریز چشمه کیله متاثر از انحلال و اکسیداسیون کلسیتها و سولفیدها و همچنین اکسیداسیون و هوازدگی سیلیکاتها و سولفیدها بودهاند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نیکو شیرود عیسی
گروه زمین شناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
علیرضا گنجی
گروه زمین شناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
علی مقیمی کندلوس
گروه زمین شناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
سعید حکیمی آسیابر
گروه زمین شناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :