بررسی ویژگی های گفتار و زبان کودکان حاصل از درمان های کمک باروری
محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 10، شماره: 4
سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 124
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_REHA-10-4_008
تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1402
چکیده مقاله:
هدف: در این مطالعه به بررسی برخی ویژگی های گفتار و زبان کودکان حاصل از درمانهای کمک باروری پرداخته شده است.
روش بررسی: مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی و نمونه گیری به صورت ساده از جامعه در دسترس و به شکل تمام شمار بوده است. ۵۰ کودک صفر تا ۴۹ ماهه از طریق مصاحبه با والدین و مشاهده بالینی کودک توسط آسیب شناس گفتار و زبان مورد ارزیابی قرار گرفته و اطلاعات اخذ شده در پرسشنامه ای ثبت شد. طلاعات این پرسشنامه بر اساس مقیاس نشانگان زبان ابتدایی دو (ELM–۲)، آزمون میانگین طول گفته (MLU) و بسته مهارت های دهانی اطفال (POSP) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای تی مستقل، کولموگروف اسمیرنوف، من ویتنی یو و مجذور خی استفاده شد.
یافته ها: از ۵۰ کودک مورد بررسی ۳۳ نفر (%۶۶) حاصل از درمانهای تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) و بقیه حاصل از تلقیح (تزریق اسپرم) داخل رحمی (IUI) و لقاح آزمایشگاهی (IVF) بودند. میانگین طول گفته بر حسب واژه در آزمودنی های ۱۹ تا ۴۹ ماهه ۳/۳ واژه بود. %۸ این کودکان در ساختمان اندامهای گویایی و %۶ در عملکرد اندامهای گویایی اختلال نشان دادند. یافته های این پژوهش نشان داد در میانگین طول گفته بر حسب واژه (۰/۰۶۹=P)، سن شروع صداسازی بازتابی (۰/۱۲۵=P)، تعداد واژه های با معنی (۰/۰۷۹=P) و ساختمان و عملکرد اندام های گویایی (۰/۳۲۷=P) بین دو جنس تفاوت معناداری وجود ندارد. در صورتی که در سن شروع قان و قون آهنگین تفاوت بین دو جنس معنا دار بود (۰/۰۲۶=P).
نتیجه گیری: گفتار و زبان کودکان حاصل از درمانهای کمک باروری در محدوده طبیعی قرار دارد. برای تعمیم یافته ها نیاز به مطالعات جامع تری می باشد.
کلیدواژه ها:
Speech features ، Language features ، Assisted reproductive ، Techniques ، Speech organs ، ویژگی های گفتار ، ویژگی های زبان ، درمان های کمک باروری ، اندام های گویایی
نویسندگان
Soudabeh Nouri
Research Center of Child Health & Growth, University Jehad of Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.