تغییرات شاخص های متابولیسمی بچه ماهی سفید دریای خزر در مواجهه حاد و نیمه مزمن با ترکیبات نانوذرات اکسید مس و نانوکلوئیدنقره
محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 8، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 90
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EAB-8-2_005
تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1402
چکیده مقاله:
چکیده افزایش کاربرد و مصرف نانوذرات در صنعت، بهداشت و کشاورزی امکان ورود این نانوذرات به محیط زیست، خصوصا محیط های آبی را افزایش می دهد. مطالعه حاضر، اثرات نانوذرات کلوئید نقره و اکسیدمسI (Cu۲O) بر کبد و پلاسمای خون بچه ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) با سنجش میزان فعالیت آنزیم های ALT، AST، ALP و LDH را بررسی کرد. بچه ماهی ها (۶/۳±۱/۱۷ گرم) از مرکز تکثیر و بازسازی دکتر یوسف پور تهیه شدند. پس از تیمار بندی و در معرض قرار دادن ماهی ها با نانوذرات کلوئید نقره و نانوذرات اکسیدمسI (Cu۲ONPs) در غلظت های مختلف، خون گیری در دو نوبت در روز هفتم و بیست و یکم آزمایش انجام گرفت. هم زمان بافت کبد ماهی ها نیز جدا شد و در فریزر ۷۰- تا زمان انجام آنالیز پارامترها نگه داری شدند. نتایج، تغییر در فعالیت آنزیم ها در کبد و پلاسمای خون بچه ماهی سفید دریای خزر در معرض با نانوذرات را نشان داد. بیشترین تغییرات در پلاسما در روز هفتم آزمایش مشاهده شد. آنزیم LDH نسبت به دیگر آنزیم ها بیشترین تغییرات را در پلاسما داشت. در روز بیست و یکم آزمایش فقط آنزیم LDH در پلاسما دارای تغییرات معنی دار نسبت به شاهد بود. در کبد، سطوح آنزیم های ALT، AST، ALP و LDH در معرض نانوذرات تقریبا افزایش یافتند. در کبد همانند پلاسما بیشترین تغییرات متعلق به آنزیم LDH بود. درمجموع، تغییر در آنزیم های متابولیسمی نشان دهنده تغییر در وضعیت فیزیولوژیک ماهی تحت استرس ایجادشده توسط نانوذرات که می تواند سلامت آبزی را به خطر بیاندازد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بهروز حیدری
عضو هیات علمی- دانشگاه گیلان
مینا احمدپور
کارشناس ارشد، زیست شناسی دریا، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
راضیه امانی
کارشناس ارشد، زیست شناسی دریا، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران .
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :