زون بندی منطقه شکار ممنوع کوه گرم جهرم به منظور بررسی امکان تبدیل به یکی از مناطق تحت حفاظت با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)
محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 2، شماره: 4
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 201
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EAB-2-4_008
تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1402
چکیده مقاله:
تحقق اهداف مدیریتی در مناطق تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست در درازمدت، مستلزم انجام فرایند زونبندی و تدوین و اجرای برنامههای مشخص هر زون میباشد. به منظور بررسی پتانسیلهای منطقه شکار ممنوع کوه گرم جهرم (با مساحت حدود ۸۳۴۱۰ هکتار) در استان فارس و امکان تبدیل آن به یکی از مناطق چهارگانه تحت حفاظت و نیز مدیریت اراضی، زونبندی این منطقه با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)صورت گرفت. در این راستا بررسیهای شبانهروزی گسترده جهت شناسایی جوامع گیاهی و گونههای جانوری انجام شد. شناسایی منابع اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی منطقه، منجر به تهیه نقشههای منابع پایه با مقیاس ۱:۱۰۰,۰۰۰ گردید. از روی همگذاری لایههای مختلف اطلاعاتی، نقشه نهایی واحدهای زیست محیطی (با ۶۲۵ واحد زیست محیطی) بدست آمد. جدول واحدهای زیست محیطی تکمیل و بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات مکانی و توصیفی بدست آمده، منطقه با توجه به اهداف مورد نظر زونبندی شد. در نهایت براساس مطالعات صورت گرفته هفت زون شامل زونهای امن (۷۴/۱۰ درصد)، حفاظت شده (۸۶/۳۱ درصد)، استفاده متمرکز (۴۰/۲ درصد)، استفاده گسترده (۸۸/۴۶ درصد)، بازسازی (۱۱/۴)، استفاده ویژه (۶۱/۰ درصد) و سپر (۴۰/۳ درصد) در منطقه مشخص شد که بیشترین مساحت مربوط به زون استفاده گسترده و سپس زون حفاظت میباشد. زونهای امن و حفاظت شده بیش از ۴۲ درصد منطقه را به خود اختصاص دادهاند و بنابراین دارای ارزش حفاظتی هستند. از گونههای جانوری شناخته شده در منطقه که دارای ارزش حفاظتی هستند میتوان به کل و بز، شنگ، سنجابک درختی، عقاب طلایی، دلیجه، بزمجه و لاکپشت مهمیزدار اشاره کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حلیمه زارعیان
دانشجوی دکترا بیوسیستماتیک جانوری، بخش زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
حمیدرضا اسماعیلی
استاد علوم جانوری، بخش زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
علی غلامحسینی
استادیار علوم جانوری، بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
علی موذنی
کارشناس جغرافیای برنامه ریزی شهری و روستایی، بخش جغرافیا، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :