بررسی تطبیقی آزادی بیان در حقوق بشر اسلام و غرب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی دانش و فناوری حقوق و علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: STLH03_186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نذیراحمد فروتن

دانشجوی کارشناسی معارف اسلامی و حقوق جامعه المصطفی العالمیه-نمایندگی گلستان

محمدفاضل صاعد

دانشجوی کارشناسی معارف اسلامی و حقوق جامعه المصطفی العالمیه-نمایندگی گلستان

چکیده

انسان موجودی است که حقوق فراوانی از جانب خداوند (ج) به او اعطا شده است. یکی از این حقوق، حق آزادیاست. آزادی به عنوان یکی از با ارزش ترین حقوق بنیادین، حق مسلم هر فرد از افراد جامعه بوده و در تمام نظام هایدینی و غیر دینی مورد حمایت قرار گرفته است. آزادی به عنوان یک اصل، دارای فروعات مختلفی میباشد که یکی ازشاخه های آن، آزادی بیان است.آزادی بیان عبارت از طریقه ای که است که انسان ها به وسیله آن دیدگاه و یا اندیشه خود را به دیگران منتقلمیکنند. امروزه بحث آزادی بیان، از داغ ترین بحث ها بین جهان اسلام و غرب میباشد. زیرا غربی ها از طرفی، با سوءاستفاده از آزادی بیان، به مقدسات و ارزشهای دینی و فرهنگی مسلمانان تعرض مینمایند و از جانب دیگر، اسلام را بهمراعات نکردن حق آزادی بیان متهم میکنند؛ بناء ضرورت علمی ایجاب میکند که پژوهشی در این مورد صورت گرفتهو آزادی بیان واقعی از دیدگاه اسلام و سوء استفاده از آزادی بیان توسط حقوق بشر غربی به صورت مشخص، بیان گردد.این پژوهش به صورت توصیفی، تحلیلی و تطبیقی از منابع کتابخانه ای، با توجه به مطالعه تطبیقی حقوق بشراسلامی و حقوق بشر غربی، به بیان واقعیت آزادی بیان بین این دو رویکرد پرداخته، تفاوت این دو رویکرد را در اینمساله مشخص نموده و مزیتهای مکتب حقوق بشر اسلام و معایب مکتب حقوق بشر غربی را به بررسی گرفته است.در این پژوهش به این یافته ها رسیده ایم که از منظر اسلام، آزادی بیان مربوط تمام بشر بوده و هر انسانی آزادانهحق بیان اندیشه و دیدگاه خود را دارد اما مشروط بر این که آزادی های اشخاص دیگر را سلب نکرده و به مقدسات وارزشهای فردی، اجتماعی و فرهنگی انسانهای دیگر توهین نکند. حال آنکه در غرب، چنین قیدی برای آزادی بیانوجود ندارد.

کلیدواژه ها

آزادی بیان، اسلام، غرب، اعلامیه حقوق بشر اسلامی، اعلامیه جهانی حقوق بشر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.