راهکارهای پیشگیری از بزه کلاهبرداری رایانه ای در حقوق کیفری نوین ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی دانش و فناوری حقوق و علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: STLH03_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته دوجی راد

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه حقوق جزا و جرم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبدکاووس، ایران

حکیم بهلکه

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه حقوق جزا و جرم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبدکاووس، ایران

چکیده

در سالهای اخیر، کلاهبرداری رایانه ای به عنوان یکی از مهمترین جرایم بر علیه اموال شناخته میشود که سیاستگذاران به شیوه هایمختلفی در راستای مبارزه با آن پرداخته اند. امروزه اکثر حقوق دانان و جرم شناسان در راستای پیشگیری از این نوع بزه، نظریاتی رامطرح داشته اند که راهکارهای آن به صورت پیشگیری کیفری و غیرکیفری نمود پیدا کرده است. در حقوق ایران، قانون جرایم رایانه ایتوانسته است تا حدودی در زمینه پیشگیری کیفری و مقابله با این نوع بزه موثر باشد ولیکن در راستای مصادیق دیگر از پیشگیری بهخوبی نتوانستهایم عمل نماییم و این موضوع نیازمند وضع دستورالعمل ها و آیین نامه های خاصی است که وضع و اجرای آن سیاست هایپیچیده تقنینی، اجرایی و قضایی خود را داراست. به نظر می رسد، کارکردهای مقابله با کلاهبرداری سایبری شامل همین سیاست هایسه گانه است که در حقوق ایران دارای نواقص عمدهای است. کارکردهای پیشگیرانهی دیگری همچون پیشگیری مدیریتی نیز با توجه بهجدید بودن این نوع جرم شناسی میتواند در حوزهی جرایم کلاهبرداری اینترنتی موثر باشد. بررسی انتخاب عقلانی و خرد بنیاد بزهکاراندر کنار سبک زندگی و پیشگیری محیطی در حیطهی فضای مجازی میتواند به عنوان مصادیق پیشگیری مدیریتی موثر باشد.

کلیدواژه ها

کلاهبرداری، پیشگیری کیفری، پیشگیری غیرکیفری، رایانه، فیشینگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.