نقش سواد سلامت در مواجهه با اضطراب ناشی از بیماری کووید-۱۹
محل انتشار: فصلنامه رفاه اجتماعی، دوره: 22، شماره: 87
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 126
فایل این مقاله در 35 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_REFA-22-87_009
تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: تجارب کشورهای مختلف و نیز نتایج تحقیقات متعدد نشان میدهد که رفتارهای ارتقاء دهندهی سلامت برای حفظ سلامتی شهروندان، ضروری است و افراد با سواد سلامت ناکافی، وضعیت سلامتی ضعیفتری دارند، این رابطه در دوران پرمخاطره کووید-۱۹ که باعث اضطراب شهروندان شده است، اهمیتی دوچندان مییابد. از این روی هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی نقش سواد سلامت در نوع مواجهه با اضطراب ناشی از بیماری کووید-۱۹دربین شهروندان تهرانی است.
روش: این مطالعه توصیفی- تحلیلی با روش پیمایش بر روی ۳۸۴ نفر از شهروندان بالای ۲۰ سال شهر تهران صورت گرفته است. نمونه گیری با نرم افزار Sample Power انجام شده و دادهها با استفاده از دو پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان منتظری و همکاران و اضطراب ناشی از کووید-۱۹ جمعآوری شدهاند. جهت محاسبهی پایایی ازآلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و برای کسب اعتبار لازم از اعتبار صوری بهره گرفته شده است.
یافته ها: میانگین نمرات اضطراب ناشی از بیماری کووید-۱۹در مردان کمتر و در زنان بیشتر بوده است، همچنین ابعاد سواد سلامت(خواندن، ارزیابی، فهم و درک، تصمیمگیری و رفتار و دسترسی) قادر به تبیین حدودا ۴۷ درصد اضطراب ناشی از بیماری کووید-۱۹ هستند.
بحث: در مجموع اضطراب ناشی از بیماری کووید- ۱۹، در میان شهروندان زیاد است و با توجه به رابطهی مستقیم سواد سلامت وکنترل اضطراب ناشی از کووید-۱۹، لزوم انجام برنامههای آموزش سلامت محور براساس حیطههای رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت و مولفههای سواد سلامت پیشنهاد میگردد.
کلیدواژه ها:
Health literacy ، Anxiety ، Coronary heart disease ، Health promoting behaviors ، سوادسلامت ، اضطراب ، بیماری کووید-۱۹ ، رفتارهای ارتقاء دهندهی سلامت
نویسندگان
somayeh miri
Department of Social Sciences, Faculty of Humanities, Kashan University
mohammad ganji
Department of Social Sciences, Faculty of Humanities, Kashan University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :