رفاه ذهنی و وفاداری به مکان در نواحی روستایی
محل انتشار: فصلنامه رفاه اجتماعی، دوره: 23، شماره: 88
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 202
فایل این مقاله در 37 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_REFA-23-88_009
تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: رفاه ذهنی مولفهی ذهنی کیفیت زندگی است. افرادی که رفاه ذهنی بالاتری دارند، انتظار میرود نسبت به محیط پیرامون و به ویژه، مکان سکونت خود حس خوب و مثبتی داشته باشند، بررسی رابطهی بین رفاه ذهنی و وفاداری به مکان به ویژه برای نواحی روستایی ایران که بخش عمدهای از جمعیت خود را از دست دادهاند، حائز اهمیت بسیاری است.
روش: پژوهش حاضر در زمرهی تحقیقات کاربردی با رویکرد توصیفی- تحلیل است. دادههای مورد نیاز تحقیق عمدتا از طریق تکمیل پرسشنامه گردآوری شده است. جامعهی آماری این تحقیق به لحاظ مکانی، نقاط روستایی دارای حداقل ۱۰۰ نفر جمعیت واقع در دهستان دشت ارژن، و واحد تحلیل، ساکنان ۱۸ ساله و بزرگتر میباشد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری T تکنمونهای، تحلیل واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب اتا و نرمافزار SPSS استفاده شده است.
یافتهها: سطح وفاداری به مکان و رفاه ذهنی بالاتر از سطح متوسط است؛ بین روستاهای مورد مطالعه از نظر سطح رفاه ذهنی و وفاداری به مکان تفاوت معناداری وجود ندارد؛ در سطح اطمینان ۹۵ درصد، بین رفاه ذهنی و وفاداری به مکان رابطهی مثبت و معناداری وجود دارد. بین رفاه ذهنی و متغیرهای وضعیت تاهل، سابقهی مهاجرت خویشاوندان، سن و مدت اقامت در روستا رابطهی معناداری وجود دارد. رابطهی بین وفاداری به مکان و متغیرهای وضعیت تاهل، سابقهی مهاجرت خویشاوندان، سن و مدت اقامت در روستا نیز معنادار میباشد.
بحث: رفاه ذهنی در کنار رفاه عینی و برخی عوامل دیگر میتواند تبیین کنندهی وفاداری افراد و خانوارها به سکونتگاههایشان باشد. نتایج به دست آمده میتواند برای سیاستگذاران و برنامهریزان روستایی در جهت اتخاذ تدابیر مناسب جهت توسعهی پایدار جوامع روستایی کشور قابل استفاده باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
Ramin Alborzi
Department of Geography, Faculty of Economics, Management and Social Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran
Raana Shaykh-Baygloo
Department of Geography, Faculty of Economics, Management and Social Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran
Saeed Reza Akbarian Ronizi
Department of Geography, Faculty of Economics, Management and Social Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :