ارزیابی آلودگی منابع آب زیرزمینی به عناصر بالقوه سمی با استفاده از شاخص های کیفی MI و PoS (مورد مطالعه: شهر سنقر)
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 226
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-10-2_004
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: ارزیابی کیفی منابع آب زیرزمینی به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران که به طور تقریبی %۹۰ آب مورد نیاز آن ها برای مصارف گوناگون از منابع آب زیرزمینی تامین میشود، از اهمیتی بسزا برخوردار است. لذا، این پژوهش با هدف ارزیابی آلودگی منابع آب زیرزمینی شهر سنقر به عناصر آرسنیک، سرب، کادمیم و مس با استفاده از شاخص های کیفی MI وPoS در طی فصول تابستان و پاییز سال ۱۴۰۱ انجام شد.
مواد و روش ها: به منظور ارزیابی کیفی منابع آب زیرزمینی، در اواسط فصول تابستان و پاییز از ۱۲ حلقه چاه تامین کننده آب شرب شهر سنقر در مجموع ۳۶ نمونه مرکب آب زیرزمینی برداشت و مقادیر پارامترهای pH، EC، TDS و دما در محل اندازهگیری شدند. پس از آن و با انجام مراحل آمادهسازی آزمایشگاهی، غلظت عناصر در نمونهها به روش طیفسنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی خوانده شدند. کیفیت آب با استفاده از شاخص های MI وPoS ارزیابی شده و دادهها نیز با استفاده از نرمافزار آماری SPSS مورد پردازش قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر آرسنیک، سرب، کادمیم و مس در نمونههای آب فصل تابستان به ترتیب برابر با ۲۲/۴، ۱۲۵/۰، ۳۸۷/۰ و ۵۹۸/۰ میکروگرم در لیتر و در نمونههای آب فصل پاییز (میکروگرم در لیتر) نیز به ترتیب برابر با ۹۸/۲، ۱۳۷/۰، ۲۱۳/۰ و ۶۱۰/۰ و در هر دو فصل کوچک تر از بیشینه رواداری WHO، EPA و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده است. به علاوه، میانگین مقادیر شاخصهای MI و PoS در فصل تابستان با ۰۰/۱ و ۲۰۳ بهترتیب بیان گر سطوح کیفی "تحت تاثیر اندک" و "آلودگی اندک" و در فصل پاییز نیز با ۸۳۰/۰ و ۱۴۴ بهترتیب بیان گر سطوح کیفی "پاک" و "پاک-آلودگی حداقل" بود.
نتیجه گیری: با استناد به یافته ها، گرچه در زمان اجرای مطالعه منابع آب زیرزمینی شهر سنقر در معرض آلودگی بیش تر از حد مجاز به عناصر بالقوه سمی نبوده است، ولی با استفاده بی رویه از نهاده های کشاورزی و به ویژه کودهای شیمیایی فسفاته و ازته و سموم شیمیایی با پایه فلزی توسط کشاورزان، امکان افزایش غلظت انواع فلزات سنگین در خاک و نفوذ آن ها به سفره های آب زیرزمینی در اثر روان شویی ناشی از آبیاری و نزولات جوی در میان مدت دور از انتظار نخواهد بود. از این رو، برای حفظ سلامت مصرف کنندگان، نسبت به پایش و ارزیابی کیفی دوره ای و منظم منابع آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
هادی امجدیان
M.Sc. in Environmental Engineering, Department of Environmental Engineering, College of Engineering, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran
سهیل سبحان اردکانی
Ph.D. in Environmental Science, Professor in Environmental Science, Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :