تداخل دیه اعضا و دیه منافع اعضا از منظر فقه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی، مدیریت و کارافرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF10_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه بلوردی

گروه معارف، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران

چکیده

دیه یکی از مهمترین احکام و موضوع های بحثبرانگیز در فقه و حقوق اسلامی است که از جنبه های گوناگون، مورد توجه صاحبنظران، فقیهان و حقوقدانان اسلامی قرار گرفته است. دیه، به معنای غرامت یا مجازات مالی معین برای تاوان جنایت برنفس یا عضو. گاهی به دلیل آسیبی که به اعضای بدن وارد می شود منفعت آن عضو از بین میرود، مرتکب و مجرم لازم نیست که دیه کل آن عضو را پرداخت کند، همچنین ملزم به پرداخت دیه منافع اعضای بدن است. این نوشتار به بررسی تداخل دیه اعضا و دیه منافع در یکدیگر از منظر فقه و حقوق است. به نظر میرسد منافع اعضای داخلی بدن نیز همچون منافع اعضای خارجی است و در زوال این منافع به وجوب دیه یا ارش حکم میشود. در تعدد جنایت بر منفعت و نفس، صرفه نظر از اینکه با یک ضربه ایجاد شده باشد یا با ضربات متعدد، چنان چه مرگ در اثر سرایت تمام صدمات باشد، حکم به یک دیه نفس کافی است و چنانچه مرگ تنها به دلیل سرایت برخی از صدمات باشد، حکم به تعدد دیه، یعنی دیه صدمات غیر مسری، علاوه بر دیه نفس، لازم است.

کلیدواژه ها

تداخل، دیه، اعضا، منافع، دیه منافع.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.