میزان بازگشت مجدد اهداکنندگان خون با معافیت موقت، طی سه سال بعد از معافیت در شهر تبریز
محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 15، شماره: 4
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 81
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BLOOD-15-4_003
تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1402
چکیده مقاله:
چکیده
سابقه و هدف
رسالت اصلی سازمان انتقال خون، تهیه خون و فرآورده های سالم وکافی برای بیماران است. اهداکنندگان خون، جهت حفظ سلامت اهداکننده و دریافت کننده خون، غربالگری می شوند و ممکن است بعضی از داوطلبان به علت نداشتن شرایط مناسب ، از اهدای خون معاف شوند. هدف از این مطالعه، برآورد میزان بازگشت اهداکنندگان بعد از معافیت موقت در مرکز استان آذربایجان شرقی بود.
مواد و روش ها
در این مطالعه گذشته نگر و کوهورت، اهداکنندگانی که در سال ۱۳۹۲ در شهر تبریز، از اهدای خون معاف موقت شده بودند، به عنوان جامعه هدف انتخاب شدند. اهداکنندگان معاف موقت از نظر علت معافیت دستهبندی شده، فراوانی معافیت موقت، میزان بازگشت مجدد بعد از معافیت موقت و علل معافیت مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها
از کل ۶۶۱۷۶ مراجعه کننده، ۲۰% معاف از اهدای خون و ۸۰% موفق به اهدای خون در مراکز شدند. از مجموع افراد معاف شده، ۹۲% معاف موقت بودند. بیشترین علل معافیت موقت در بین مراجعه کنندگان به ترتیب مربوط به معاینه فیزیکی نامطلوب(۲۵%)، سابقه مصرف دارو(۲۳%) و سابقه حجامت یا خالکوبی(۸%) بود. از بین معاف شدگانی که برای بار نخست مراجعه کرده بودند، تنها ۵/۱% در طول سه سال بعد از معافیت موقت برای اهدای خون مراجعه مجدد داشتند. این در حالی بود که ۵۴% از اهداکنندگان با سابقه و ۹۴% از اهداکنندگان مستمر، مجددا مراجعه نمودند.
نتیجه گیری
نتایج این مطالعه نشان داد، اهداکنندگان بار اول که معاف از اهدای خون می شوند نسبت به اهداکنندگان مستمر و با سابقه معاف شده از اهدا، در آینده برای اهدای مجدد خون کمتر مراجعه می کنند.
کلیدواژه ها:
Key words: Blood Donors ، Blood Transfusion ، Blood Safety ، کلمات کلیدی: اهداکنندگان خون ، انتقال خون ، سلامت خون
نویسندگان
محمد نوری
مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و پایگاه انتقال خون تبریز دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مهتاب مقصودلو
دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
کوروش اعتماد
استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :