پیش بینی لایه مناسب به منظور عملیات شکاف هیدرولیکی در سنگ مخزن بنگستان (مطالعه موردی در یکی از مخازن جنوب غربی ایران)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI16_413
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 801
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش احمدی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت، حفاری و بهره برداری از منابع نفت، دا

محمد آبدیده

دکتری زمین شناسی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه

چکیده

همواره تعیین عمق و لایه مناسب به منظور عملیات شکاف هیدرولیکی یکی از مهمترین دغدغه های مهندسین در طراحی این عملیات بوده و هست. اما به طور کلی و به منظور پیش بینی لایه مناسب به سه فاکتور مهم و کلیدی نیاز داریم. این سه فاکتور عبارتند از : 1) میزان گرادیان تنش برجا بر حسب عمق که در این تحقیق با استفاده از روابط پروالاستیک تخمین زده شده است. 2) میزان تغییرات تخلخل در مقابل عمق. 3) میزان تغییرات اشباع آب در مقابل عمق. دو فاکتور آخر بر اساس داده های بدست آمده از نمودارگیری (Logging) محاسبه و ترسیم شده اند. در این تحقیق پس از ترسیم سه نمودار، لایه بندی صورت گرفت که در نتیجه سنگ مخزن به 19 لایه مجزا تقسیم شد. سپس از بین تمامی لایه ها، 5 لایه به عنوان لایه مناسب برگزیده شد که دارای مشخصات زیر است. لایه شماره 6 با حدود 35 متر ضخامت و درصد تخلخل و اشباع آب به ترتیب 27 و 20 و تنش 57.5 مگاپاسکال. لایه شماره 9 با 12.5 متر ضخامت 13 درصد تخلخل و 43 درصد اشباع آب و تنش حدود 60 مگاپاسکال. لایه شماره 12 با ضخامت 12.5 متر و تخلخل 11 درصد، اشباع 21 درصد و تنش 61.5 مگاپاسکال. 27 متر ضخامت ، 17 درصد تخلخل، 25 درصد اشباع و 61 مگاپاسکال تنش. آخرین لایه، لایه ، لایه شماره 14 شماره 18 نیز دارای 12.5 متر ضخامت ، 15 درصد تخلخل، 45 درصد اشباع آب و حدود 65 مگاپاسکال تنش است.

کلیدواژه ها

شکاف هیدرولیکی ، تخلخل، اشباع آب، لایه مانع، تنش برجا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.