اثر تمرین هوازی بر عملکرد سیستم رنین-آنژیوتانسین موضعی و مسیر گلوکونئوژنز در بافت کبد موش های دیابتی نوع ۲
محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 27، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 174
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FEYZ-27-4_002
تاریخ نمایه سازی: 9 آبان 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: یکی از سیستم های فیزیولوژیک مهم و موثر در پاتوژنز دیابت نوع ۲، سیستم رنین-آنژیوتانسین موضعی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تمرین هوازی بر عملکرد سیستم رنین-آنژیوتانسین موضعی و مسیر گلوکونئوژنز در بافت کبد موش های دیابت نوع ۲ بود.
روش ها: ۱۸ موش به مدت ۸ هفته از رژیم غذایی پرچرب (HFD) استفاده کردند، سپس با استفاده از تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین و HFD به مدت ۴ هفته، به دیابت نوع ۲ مبتلا شدند. پس از القای دیابت نوع ۲، موش ها به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: ۱. گروه دیابت-بی تمرین، ۲. گروه دیابت-تمرین. موش های گروه تمرین، ۵ روز/هفته، ۴۵ دقیقه/جلسه به مدت ۸ هفته بر روی تردمیل با سرعت متوسط ۲۰ متر در دقیقه تمرین کردند. خونگیری از موش ها انجام شد و بافت کبد برای بررسی بیان ژن های آنژیوتانسین II، فسفوانول پیروات کربوکسی کیناز (PEPCK)، گیرندهAt۱ و گیرنده Mass، استخراج و در نیتروژن مایع فریزر شد.
یافته ها: مصرف HFD و تزریق استرپتوزوتوسین، سبب افزایش گلوکز خون موش ها شد (۰/۰۰۱=P). آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که ۸ هفته تمرین هوازی سبب کاهش معناداری در بیان ژن آنژیوتانسین II(۰/۰۰۱=P)، Pepck (۰/۰۰۳=P)، گیرنده At۱ (۰/۰۰۱=P) و میزان گلوکز خون (۰/۰۰۲=P) در موش های دیابت-تمرین نسبت به گروه دیابت-بیتمرین شد. همچنین تمرین هوازی منجر به افزایش معنادار در بیان گیرنده Mass (۰/۰۰۱=P) در موش های دیابت-تمرین نسبت به گروه دیابت-بیتمرین شد.
نتیجه گیری: هشت هفته تمرین هوازی از طریق کاهش ژن آنژیوتانسین II، بیان گیرنده At۱، مهار گلوکونئوژنز کبدی و افزایش فعالیت گیرنده Mass، می تواند سبب بهبود حساسیت به انسولین و بیماری دیابت نوع ۲ شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محدثه شجاعی
Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, Iran
فاطمه کاظمی نسب
Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, Iran
محمدجواد پوروقار
Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :