مطالعه برخی خصوصیات اکوفیزیولوژیکی موثر در افزایش توانایی رقابت ارقام گندم (Triticum aestivum) ایرانی قدیم و جدید با علف هرز یولاف وحشی(Avena ludoviciana)

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-2-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسکندر زند

موسسه گیاهپزشکی کشور

علیرضا کوچکی

دانشگاه فردوسی مشهد

حمید رحیمیان مشهدی

دانشگاه تهران

رضا دیهیم فرد

تهران، دانشگاه شهید بهشتی ، پژوهشکده علوم محیطی

سعید صوفی زاده

شهید بهشتی تهران

مهدی نصیری محلاتی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور مطالعه خصوصیات اکوفیزیولوژیکی موثر در افزایش توانایی رقابت گندم با علف هرز یولاف وحشی، آزمایشی در سال زراعی ۷۸-۱۳۷۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این آزمایش ۶ رقم از ارقام آزاد شده در بین سال های زراعی ۱۳۳۶ تا ۱۳۷۴ به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار و در تراکم مطلوب خود، با و بدون علف هرز یولاف وحشی کشت شدند. تراکم یولاف وحشی ۸۰ بوته در متر مربع در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که توانایی رقابت ارقام جدید بیشتر از ارقام قدیمی بود و رقم جدید الوند و رقم قدیمی بزوستایا، به ترتیب بیشترین و کمترین توانایی رقابت با علف هرز یولاف وحشی را داشتند. رقم الوند در حضور یولاف وحشی از نظر خصوصیاتی مانند سرعت تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ و سرعت رشد نسبی سطح برگ، نسبت به رقم قدیمی بزوستایا برتری داشت و ارتفاع یولاف وحشی در رقم الوند نسبت به ارتفاع آن در رقم بزوستایا کمتر بود. همچنین ساختمان تاج پوشش رقم الوند به نحوی آرایش پیدا کرده بود که حداکثر سطح برگ خود را در ارتفاع بالاتری نسبت به رقم بزوستایا قرار داد و این خصوصیت مانع از غالبیت کامل تاج پوشش یولاف وحشی گردید. مهم ترین صفات موثر بر توانایی رقابت گندم عبارت بودند از: سطح برگ گیاه در انتهای مرحله پنجه زنی ، شاخص سطح برگ، سرعت رشد نسبی سطح برگ و ارتفاعی که حداکثر سطح برگ در آن قرار داشت.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.