تلفیق رویکردهای راهبردی و فرآیندی به منظور تدوین سطوح تصمیم توسعه کالبدی- فضایی محله ای (مطالعه موردی: دهستان گودرزی
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 119
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GEOIAU-7-3_011
تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1402
چکیده مقاله:
چکیده ارتقای کیفیت زندگی نسل حاضر و نسلهای آینده، از اهداف عمده برنامههای توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور و نیازمند رویکرد فرآیندی در برنامهریزی برای ایجاد تعادل و توازن در بهرهوری از محیطزیست طبیعی و تنظیم روابط متقابل آن با محیطزیست انسانی میباشد. توسعه کالبدی فضایی (هدف نهایی فرآیند جامع عقلایی برنامهریزی محیط زیست)، نه فقط در مقیاس منطقهای که در برنامهریزیهای محلهای نیز باید مورد توجه قرار گیرد. سازگاری دهستان برای شناخت محیط زیست طبیعی و انسانی، سبب انتخاب دهستان گودرزی بروجرد به عنوان یک نمونه موردی گردید. توسعه پایدار مستلزم نگرش راهبردی برای سطوح تصمیمسازی است. بنابراین تصمیمسازی برای توسعه کالبدی- فضایی دهستان نیز باید سلسله مراتبی باشد. هدف این پژوهش شناخت محدودیتها و امکانات سرزمین و سپس پیشنهاد سطوح تصمیمسازی توسعه کالبدی- فضایی در مقیاس محلهای دهستان میباشد. نقاط قوت این مطالعه در تلفیق رویکردهای فرآیند برنامهریزی و ارزیابی راهبردی محیطزیستی، شناخت و تحلیل نظاممند (سیستماتیک) و مبتنی بر عوامل (پارامتریک)، پهنهبندی سرزمین توسط مدلهای توان سنگ و خاک و سازماندهی فضایی دهستان میباشد. اهداف سطح کلان تصمیمسازی شامل بهبود وضع بخشهای کشاورزی و صنعت، بهبود وضع بخش گردشگری، بهبود سطح رفاه، مدیریت یکپارچه منابع آب، حفاظت محیط زیست در برابر تخریب ها و آلودگیها و بهبود وضع دسترسی میباشند. به تناسب این اهداف، سیاستها و طرحهایی ارائه و در نهایت ۳۶ راهحل برای برنامهی توسعه کالبدی فضایی توسعه دهستان پیشنهاد شده است. این پژوهش در برنامهریزی توسعه کالبدی- فضایی دهستان و طرح هادی روستاها کاربردی میباشد.
کلیدواژه ها:
واژگان کلیدی: ارزیابی راهبردی محیط زیست ، فرآیند برنامه ریزی محیط زیست ، محدودیت ها و امکانات ، تصمیم سازی ، توسعه ی کالبدی- فضایی
نویسندگان
سیده آل محمد
کارشناس ارشد برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
شهرزاد فریادی
دانشیار گروه برنامه ریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران.
علیرضا نقدی
کارشناس ارشد برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
محمود فرج اله زاده
کارشناس ارشد برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :