تعیین بازده پوسته صدف دو کفه ای در حذف سرب از محلول های آبی با مدل طرح مرکب مرکزی (CCD) و بهینه سازی عوامل موثر
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 143
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-23-108_006
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: سرب عنصری است که به علت انحلال پذیری بالای آن در محیط های آبی، سبب ایجاد مسمومیت توسط مصرف کننده می گردد. از این رو حذف یا کاهش سرب از فاضلاب صنایع و آب آشامیدنی آلوده، امری اجتناب ناپذیر است. در سال های اخیر توجه خاصی به انواع مختلفی از جاذب های طبیعی و مواد هزینه- اثربخش جهت جذب آلاینده ها از محلول های آبی شده است. پوسته صدف دو کفه ای از این جاذب های ارزان قیمت است که امکان حذف این آلاینده را دارد.
مواد و روش ها: جاذب مورد نظر از پوسته صدف دریایی دو کفه ای بود که پس از جمع آوری از سواحل دریای مازندران، پودرسازی شد. پس از قرار گرفتن در تماس با جاذب، در غلظت های متفاوتی از فلز محلول سرب در شرایط آزمایشگاهی مختلف، غلظت ثانویه توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. طرح این پژوهش، مرکب مرکزی بود که یکی از روش های متدولوژی رویه پاسخ (RSM یا Response surface method) می باشد. تعداد نمونه های استاندارد مطالعه ۳۱ عدد بود.
یافته ها: ترین pH برای جذب توسط جاذب ۶ بود. افزایش دوز جاذب و زمان تماس به ترتیب تا ۵۵/۰ میلی گرم در لیتر و
۴۵ دقیقه بهینه بوده است. مکانیسم جذب از ایزوترم لانگمویر تبعیت داشت و فرایند جذب، به صورت تک لایه و هموژن بود. اثر متقابل درجه دومی پارامتر pH معنی دارترین عامل شناخته شد (۰۰۰۱/۰ = P).
استنتاج: پوسته صدف دو کفه ای، توانایی جذب یون های دو ظرفیتی فلز سرب را دارا است. این توانایی به علت مکانیسم های جذب سطحی و تبادل یون می باشد. بالاترین بازده در اثر متقابل pH- دوز جاذب بهینه بود. به نسبت سایر جاذب ها نظیر پوست میوه
و ... که دسترس پذیری آن ها تابع مصرف آن می باشد، استفاده از این جاذب به علت بی هزینه بودن و وفور آن، می تواند توجیه اقتصادی داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Adsorption ، lead [Pb (II)] ، bivalve mollusk shells ، central composite design (CCD) ، aqueous solutions ، جذب سطحی ، سرب ، پوسته صدف دو کفه ای ، طرح مرکب مرکزی ، محلول آبی
نویسندگان
ذبیح اله یوسفی
علوم پزشکی مازندران
رضا علی محمدپور تهمتن
علوم پزشکی مازندران
علی مشایخ صالحی
علوم پزشکی مازندران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :