بررسی شیوع افسردگی در بیماران دیالیزی در ایران (۱۳۹۲-۱۳۷۸): یک مطالعه سیستماتیک و متاآنالیز
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 139
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-24-121_032
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
چکیده مقاله:
چکیده
سابقه و هدف: بیماری نارسایی مزمن کلیوی تخریب پیشرونده و برگشت ناپذیر عملکرد کلیوی است. درمان اصلی این بیماری دیالیز و در نهایت پیوند کلیه است، اما خود عمل دیالیز فرایندی تنش زا و استرس آور است و سبب بروز افسردگی در بیماران دیالیزی می شود. اهمیت شناسایی و بررسی افسردگی در بیماران دیالیزی تا بدان جاست که در صورت عدم شناسایی و درمان افسردگی، فرد دچار اختلال تغذیه، ضعف سیستم ایمنی بدن، عدم رعایت رژیم درمانی، افزایش شدت بیماری شده و در نهایت ممکن است باعث اقدام به خودکشی شود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر با روش متاآنالیز انجام شد. با استفاده از سازکارهای جستجو در پایگاه های
SID ،ScienceDirect و PubMed مقاله های مرتبط با موضوع جستجو گردید و هم چنین فهرست منابع مقاله های شناسایی شده برای یافتن مقاله های بیش تر مرور شد. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص ۲I بررسی شد و داده های آن ها با استفاده از نرم افزار،comprehensive meta analysis تحلیل گردید.
یافته ها: در ۱۹ مقاله مورد بررسی، میزان شیوع کلی افسردگی در بیماران دیالیزی در ایران در مجموع، ۶۳ درصد (۵۶-۷۰ درصد: فاصله اطمینان ۹۵ درصد) برآورد شد. بیش ترین شیوع افسردگی ۹۳ درصد (۸۳-۹۷ درصد: فاصله اطمینان ۹۵ درصد) در سنندج در سال ۱۳۸۹ می باشد و کم ترین شیوع افسردگی ۲۸ درصد در تهران سال ۱۳۸۸ (۱۹-۴۰ درصد: فاصله اطمینان۹۵ درصد) می باشد.
استنتاج: در بررسی متاآنالیز یافتیم که شیوع افسردگی در بیماران دیالیزی در ایران نسبت به کشورهای توسعه یافته بالااست. بنابراین پیش نهاد می شود غربالگری جهت تشخیص زودرس افسردگی در این گروه از بیماران همگام با سایر اقدامات درمانی و تشخیصی انجام شود.
کلیدواژه ها:
Depression ، dialysis ، Iran ، depression ، systematic review ، meta- analysis ، افسردگی ، دیالیز ، ایران ، متاآنالیز
نویسندگان
مسعود میرزایی
Associate Professor, Department of Cardiology, Yazd Cardiovascular Research Centre, Faculty of Medicine, Shahid Sadoughi University, Yazd, Iran
زهرا اکبری
MSc Student in Epidemiology
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :