اپیدمیولوژی شپش سر و عوامل موثر بر آن در دانش آموزان مدارس ابتدایی استان مازندران در سال ۹۲-۱۳۹۱
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 139
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-23-110_008
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: پدیکلوزیس (Pediculosis) یکی از بیماری های انگلی انسان است که عامل مهمی در سنجش سطح بهداشت جامعه محسوب می گردد. مطالعه حاضر جهت بررسی عوامل موثر در اپیدمیولوژی پدیکلوزیس در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان های استان مازندران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی در سال ۹۲-۱۳۹۱ صورت گرفت.
مواد و روش ها: از میان ۴۵۲۳۷ دانش آموزان شهرستانی که ۱۴۶۵۰ نفر در مناطق روستایی و ۳۰۵۸۷ نفر در مناطق شهری ساکن بودند، ۳۶۰۲۴ دانش آموز دختر و ۹۲۱۳ دانش آموز پسر به تفکیک تعداد و جنسیت و پس از دسته بندی خوشه ای به طریق تصادفی در شهرستان های عمده استان مازندران از گلوگاه تا رامسر انتخاب شدند و از نظر آلودگی به شپش (تخم، بالغ) مورد معاینه قرار گرفتند. با استفاده از پرسش نامه، اطلاعات دانش آموزان تکمیل گردید و نتایج حاصل شده از طریق آزمون آماری ۲ مورد بررسی قرار گرفت. در پایان با وارد کردن اطلاعات بیماری موردنظر در جدول اطلاعاتی استان، توزیع فضایی بیماری با استفاده از نرم افزار GIS (Geographical information system) ترسیم شد.
یافته ها: در بین ۴۵۲۳۷ دانش آموز مورد بررسی، ۸۲۳ فرد آلوده به پدیکلوزیس شناسایی شدند. متوسط درصد آلودگی در مناطق شهری استان ۴/۱ درصد و در مناطق روستایی استان ۶۴/۵ درصد بود. بین شیوع پدیکلوزیس با برخی متغیرها ارتباط معنی داری مشاهده شد. اطلاعات به دست آمده نشان داد که آلودگی در غرب استان کمتر از نواحی مرکزی و شرق استان بود.
استنتاج: این تحقیق نشان داد که میزان تحصیلات والدین، داشتن مربی بهداشت و رعایت بهداشت فردی با شیوع پدیکولوزیس در جمعیت رابطه معکوس دارد. جهت کنترل و پیشگیری از پدیکلوزیس، کوشش در راستای ارتقای سطح آگاهی مردم ضروری می باشد.
کلیدواژه ها:
Pediculosis capitis ، primary school children ، epidemiology ، geographic information system (GIS) ، Mazandaran ، Iran ، شپش سر ، اپیدمیولوژی ، دانش آموزان ابتدایی ، GIS ، استان مازندران
نویسندگان
سید فرزاد متولی حقی
علوم پزشکی مازندران
جواد رفیع نژاد
علوم پزشکی مازندران
سیده محبوبه حسینی
علوم پزشکی مازندران
جمشید یزدانی چراتی
علوم پزشکی مازندران
بهزاد پارسی
علوم پزشکی مازندران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :