ارزیابی عملکرد بیمارستان آموزشی امام خمینی (ره) ساری با مدل تعالی سازمانی و رویکرد مدل برنامه ریزی عملیاتی
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 143
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-29-177_014
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: بیمارستان ها برای حرکت به سمت تعالی، ناگزیر از استقرار فنون نوین مدیریتی نظیر مدل تعالی سازمانی هستند. هدف این پژوهش، ارزیابی عملکرد یک بیمارستان آموزشی با مدل تعالی سازمانی و رویکرد مدل
برنامهریزی عملیاتی بود.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی- تحلیلی در سال ۱۳۹۷ در بیمارستان آموزشی امام خمینی ساری انجام شد. نمونه های مطالعه، کلیه مدیران و سرپرستاران بیمارستان بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه EFQM (یک مدل تعالی سازمانی) بود که روایی آن بر اساس نظر خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفا کرونباخ ۹۲/۰ به دست آمد. نتایج این پرسشنامه با رویکرد IPOCC به صورت مولفه های ساختاری، فرایندی، خروجی، کنترلی و زمینه ای دسته بندی شدند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۸ تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: بیمارستان مورد مطالعه در معیار توانمندسازها ۸۲/۳۱۹ (۹۶/۶۳ درصد امتیاز مطلوب) و در معیار نتایج ۳۸/۳۱۳ امتیاز (۶۷/۶۲ درصد امتیاز مطلوب) از ۵۰۰ امتیاز را کسب کرد. بیش ترین توزیع مولفه ها و امتیازت مکتسبه با رویکرد IPOCC در این مدل به ترتیب در بعد نتیجه با ۲/۴۰ درصد و بعد ساختار با میانگین ۴۴/۰±۲۵/۳ بود. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنی داری میان ابعاد مختلف IPOCC وجود داشت (۰۰۱/۰P<).
استنتاج: این بیمارستان از نظر معیارهای EFQMدر وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد و بیش ترین توجه این مدل بر نتایج و فرایندهاست. از این رو داشتن دیدگاه سیستمی و کنترل مناسب فرایندهای درمانی و توجه به ابعاد زمینه ای نظیر فرهنگ سازمانی در کنار فرایندها، ساختارها و نتایج جهت متوازن کردن استانداردها پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه ها:
assessment ، performance ، quality ، EFQM excellence model ، ارزیابی ، عملکرد ، کیفیت ، EFQM ، IPOCC
نویسندگان
رویا ملک زاده
PhD Candidate in Health Services Management, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
قهرمان محمودی
Associate Professor, Hospital Administration Research Center, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
قاسم عابدی
Associate Professor, Health Sciences Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :