تغییرات ریزرخساره ای، عنصری و ایزوتوپی نهشته های کربناته سازند تیرگان (بارمین-آپسین) در حوضه رسوبی کپه داغ (شمال شرق ایران)
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 14، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 151
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESRJ-14-3_003
تاریخ نمایه سازی: 1 آبان 1402
چکیده مقاله:
در این تحقیق سازند تیرگان با استفاده از مطالعات پتروگرافی و آنالیزهای ژئوشیمیایی، به منظور ارزیابی مدل رسوبی، کانیشناسی اولیه کربناته و فرایندهای دیاژنزی در برشهای شیروان (۷/۱۹۷ متر)، قوچان (۴/۴۶۴ متر) و چناران (۸/۱۲۷ متر) مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات پتروگرافی منجر به تشخیص ۱۸ ریزرخساره گردید که در چهار کمربند رخسارهای دریای باز، لاگون، سدی و جزر و مدی نهشته شدند. فراوانی رخسارههای جزر و مدی همراه با رخسارههای اائیدی سدی و نبود سدهای بزرگ ریفی و رسوبات توربیدایتی حاکی از رسوبگذاری این سازند در یک سیستم رمپ هم شیب کربناته میباشد. فرایندهای دیاژنزی در این سازند شامل سیمانی شدن، میکریتی شدن، انحلال، فشردگی، دولومیتی شدن، شکستگی، استیلولیتی شدن و سیلیسی شدن میباشد. به منظور بررسیهای ژئوشیمیایی، ۴۱ نمونه به روش ICP-OES آنالیز شد. فراوانی اجزای اسکلتی و غیراسکلتی از جنس کلسیت همراه با سیمان کلسیتی، اائید فراوان با قشر کلسیتی و حضور دولومیت همراه با مقدار بالای عنصر استرانسیوم نسبت به دولومیت ایدهآل اشاره به کانیشناسی اولیه کلسیتی در کربناتهای سازند تیرگان در زمان تشکیل دارد. هم چنین مقادیر عناصر اصلی (Mg، Ca) و فرعی (Sr، Na، Mn، Fe) و گستره ایزوتوپی اکسیژن ۱۸ و کربن ۱۳ سنگ آهکهای سازند تیرگان، نیز نشان دهنده ترکیب کانیشناسی اولیه کلسیتی در این نواحی است. هم چنین این مقدار تاثیر محیط دیاژنز تدفینی بر روی این نهشتهها را در یک سیستم دیاژنزی نیمه بسته و نسبت آب به سنگ پایین نشان میدهد. دمای اولیه دیاژنتیکی آب دریا بهطور میانگین در زمان ته نشست کربناتهای سازند تیرگان با بهرهگیری از سنگینترین ایزوتوپ اکسیژن در نمونههای آهکی، ۲۱/۱۸ درجه سانتیگراد برآورد شده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سمانه سادات رفعتی
گروه زمین شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
محمد جوانبخت
گروه زمین شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
داوود جهانی
گروه زمین شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
محسن پورکرمانی
گروه زمین شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
نادر کهنسال قدیم وند
گروه زمین شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :