حذف فتوکاتالیستی تولوئن از هوا با استفاده از فوم شیشه پوشش داده شده با نانوذرات دی اکسید تیتانیوم
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 123
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-33-223_011
تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: تولوئن که بهطور معمول در بنزین، تینر و سایر ترکیبات نفتی وجود دارد، یکی از ترکیبات آلی فرار است که موجب آلودگی هوا و اثرات سوء بهداشتی میشود. هدف از این مطالعه تعیین سینتیک حذف تولوئن از هوا به روش فتوکاتالیستی با استفاده از فوم شیشه پوشش داده شده با نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی یک محفظه شیشهای بهعنوان فضای بسته مورد استفاده قرار گرفت. یک لوله کوارتز پر شده با فوم شیشه حاوی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم بهعنوان فیلتر هوا در داخل محفظه قرار گرفت و یک پمپ مکش هوا به آن متصل و یک لامپ UV در کنار آن نصب گردید. تولوئن به داخل محفظه تزریق شد. هوای آلوده از فیلتر عبور و در محفظه به گردش در آمد. نمونههای هوا از محفظه گرفته و غلظت تولوئن بهوسیله گاز کروماتوگراف آنالیز شد.
یافته ها: آنالیز BET نشان داد میانگین قطر منافذ فوم شیشه، ۶ نانومتر و سطح ویژه ۳۶ مترمربع برگرم است. تصاویر SEM نشان داد پوشش دیاکسید تیتانیوم روی سطح فوم شیشه صورت گرفت. در زمان تماس ۲ ساعت و بدون تابش UV، میزان حذف تولوئن برای غلظتهای ۱۸/۵، ۳۷ و ۵۵/۵ میلیگرم بر متر مکعب، بهترتیب ۴۶، ۴۰ و ۳۷ درصد بود. در زمان تماس ۸۰ دقیقه و با تابش UV، میزان حذف تولوئن بهترتیب ۱۰۰، ۹۵ و۹۰ درصد بود. سینتیک تجزیه تولوئن از نوع شبه درجه یک (pseudo first order) بود.
استنتاج: از فوم شیشه بهعنوان پایه تثبیت فتوکاتالیست برای حذف BTEX از هوا میتوان استفاده نمود. این روش میتواند یک راهکار برای حذف مواد آلی فرار از هوا در فضاهای بسته باشد.
کلیدواژه ها:
glass foam ، photocatalyst ، toluene ، air ، titanium dioxide ، فوم شیشه ، فتوکاتالیست ، تولوئن ، هوا ، دی اکسید تیتانیوم
نویسندگان
رمضانعلی دیانتی تیلکی
Associate Professor, Department of Environmental Health, Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
سیده مریم ادهمی
MSc in Environmental Health, Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
اسماعیل بابانژاد آریمی
Assistant Professor, Department of Environmental Health, Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :