نگاه نصر حامد ابوزید به نسبت جنسیت و سیاست در اسلام
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 124
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PRIW-13-2_004
تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402
چکیده مقاله:
یکی از مسائل مهم جوامع مسلمان چالش بر سر تعریفی امروزین از جایگاه اجتماعی زن و زنانگی و نقش و کارکرد سیاسی - اجتماعی او در روابط و مناسبات حرفهای و مشارکتهای مدنی و حقوقی بویژه در عرصه کنشگری سیاسی است. در مسیر این مواجهه فکری و گفتمانی، اندیشوران جهان عرب بویژه نواندیشان دینی مسلمان در پی تبیین نظری مسئله و ارائه دیدگاه هایی رهگشا با تکیه بر بازخوانی روشمند و استناد و استنباط از متن قرآن و سایر منابع و متون دینی برآمدند. یکی از برجستهترین این متفکران در جهان عرب نصر حامد ابوزید، قرآن پژوه نام آشنای مصری است که در این پژوهش نظرگاه وی در موضوع چیستی رابطه سیاست و جنسیت در اسلام واکاوی و بررسی شده است. یافته های تحقیق با تکیه بر مبانی فکری ابوزید مبتنی بر مولفههایی مانند سکولاریزم، تاریخ مندی متون، تفاوت معنا و فحوا، هرمنوتیک فلسفی و رویکرد زبان شناختی این اندیشمند نونگر مسلمان حاکی از آن است که در بینش سیاسی اسلام گونه ای نسبت تساوی در امر زنانگی و مردانگی در مناسبات اجتماعی – سیاسی برقرار است. ابوزید در این معنا ضمن تلقی زنانگی به مثابه امری اجتماعی با خودداری از نقد گفتمان دینی، به نقد شرایط نابرابر سیاسی -جنسیتی حاکم بر جوامع عربی می پردازد که مردان در بستر دیرینه سلطه تاریخی خود بر فضای مناسبات اجتماعی در شرایطی نابرابر با به کارگیری ابزار قدرت سیاسی، نسبت سیاست و جنسیت را در عمل به سمت فراگیری هژمونی مردانگی بر حقوق سیاسی- اجتماعی زنان سوق دادهاند. مسالهای که در واقع زنان را از موقعیت عاملیتی کنشگر و برخوردار از حقوق سیاسی و مدنی به تابعی منفعل مبدل نموده است. در این پژوهش بنحوی کیفینگر، از رویکردی اسنادی – توصیفی برای گردآوری و تحلیل داده ها بر پایه مطالعه و واکاوی مهم ترین آثار و متون منتسب به ابوزید و مرور استنادی سایر منابع شارح و ناظر به بررسی آثار و افکار او استفاده شده است.
کلیدواژه ها:
Nasr Hamed Abu Zaid ، hermeneutics ، femininity and politics ، tradition and sharia ، Quran ، tradition and modernity ، نصر حامد ابوزید ، هرمنوتیک ، زنانگی و سیاست ، سنت و شریعت ، قرآن ، سنت و مدرنیته
نویسندگان
رویا محمدی پرفکر
PhD student of Political Science, Department of Political Science, Shahreza Branch, Shahreza, Iran.
سید اسداله اطهری مریان
Assistant Professor, Department of Political Science, Takestan Branch, Takestan, Iran (responding author)
حسن شمسینی غیاثوند
Assistant Professor of Political Science Department, Takestan branch, Takestan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :