شناسایی مفاهیم وسازه های مرتبط با آسیب شناسی روانی با رویکرد اسلامی
محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 22، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 254
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBS-22-3_006
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: نظام های روان درمانی گوناگون، براساس تعریف خود از ماهیت انسان تعاریفی برای آسیب شناسی ارائه داده اند. اسلام کاملترین دین و شامل تمام جنبه های زندگی بشر می باشد؛ برهمین اساس این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل مفاهیم وسازه های مرتبط با آسیب شناسی روانی با رویکرد اسلامی انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر، کیفی، و با استفاده از نظریه برخاسته از داده ها(داده بنیاد) می باشد. پس از بررسی آیات قرآن و متون مربوطه، مفاهیم دسته بندی و کد گذاری شدند.جهت استخراج مفاهیم و سازه های مرتبط با آسیب شناسی روانی، با استفاده از شیوه کدگذاری باز، محوری، مفاهیم دسته بندی شدند.
یافته ها: پس از بررسی آیات قرآن و متون مربوطه، مفاهیم دسته بندی شده و مضامین مشابه به صورت یک کد در دسته بندی نهایی قرارداده شدند. پس از دسته بندی کدها به ۱۷۳ کد و ۲۲ خرده مضمون و ۴ مضمون اصلی دست یافتیم. خرده مضمون ها عبارتند از: بیماری های قلب، مرض، زیغ، جنون، جهل و نادانی، ابتلا، خبل، سفیه، مس، رین، زیغ، ریب، غلف، قفل، حمق، افراط و تفریط، طبع، ختم، شرک، نفاق، شک، دنیاطلبی و دنیاپرستی. مضامین اصلی که از دل این خرده مضمون ها بدست آمدند عبارتنداز: جهل، قلب مریض، طبیعت گرایی، ابتلا.
نتیجه گیری: برپایه یافته های پژوهش به سازه های جهل، قلب مریض، طبیعت گرایی و ابتلا و خرده مضمون های آن دست یافتیم که می توانند در تشخیص آسیب های روانی به ما کمک کنند. این سازه ها برگرفته از آیات قرآن و روایات می باشد و می تواند برای همه انسانها و در تمام زمانها مورد استفاده قرار گیرد.
این مقاله حاصل از پایان نامه دانشجویی مقطع دکترا دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد می باشد.
کلیدواژه ها:
Mental Pathology ، Islamic Approach ، Ignorance ، Sick Heart ، Naturalism ، Affliction ، آسیب شناسی روانی ، رویکرد اسلامی ، جهل ، قلب مریض ، طبیعت گرایی ، ابتلا
نویسندگان
محمد حسین فلاح
Yazd Azad University
سعید وزیری
Yazd Azad University
ابوالقاسم عاصی
Yazd Azad University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :