تفسیری بر شکل پذیرش پرسپکتیو خطی در نقاشی متاخر صفوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-23-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله آقائی

دانشجوی دکتری دانشگاه هنر اصفهان

مرضیه پیراوی ونک

دانشیار دانشگاه هنر اصفهان

اصغر جوانی

دانشیار دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

تاثیرپذیری نقاشی ایرانی از نقاشی اروپایی از اواسط عهد صفوی باعث ایجاد جریانی در نقاشی ایرانی شد که تا دوران معاصر نیز ادامه یافته است. به نظر می رسد طرح فضا در این جریان نقطه کانونی این مواجهه باشد. این مقاله شکل پذیرش و اجرای تکنیک پرسپکتیو خطی را در نقاشی متاخر صفوی به عنوان نمودی از نخستین مواجهه های هنری ایران با «مدرنیته» تحلیل و تفسیر می کند. یافته های بخش تحلیلی مقاله نشان می دهد که جریان اصلی نقاشی در اواخر عهد صفوی واجد فضایی «ترکیبی» یا «دوگانه» است و پرسپکتیو خطی در این نقاشی ها اغلب به صورت «ناقص» و «منطقه ای» اجرا شده است. در بخش تفسیری با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیک هایدگر نشان داده شده است که این «ترکیب تعارض آمیز» تجسم مواجهه دو هستی شناسی ناهمساز است. به نظر می رسد پیش از آنکه در فضای اندیشه ایران طرح افکنش تکنیکی و ریاضیاتی «هستی» استقرار یافته باشد؛ در فضای نقاشی ایرانی ابزارهای تکنیکی برای بازنمائی فضای ریاضیاتی مدرن به کار بسته شد و در کنار فضای باقیمانده از سنت نقاشی ایرانی قرار گرفت. بنابراین می توان گونه ای «ناهمزمانی» را در شکل پذیرش تکنیک پرپسپکتیو خطی در نقاشی متاخر صفوی تشخیص داد. این امر تصویرگر شکلی از مواجهه با مدرنیته است که در آن دریافت صورت کالایی و تکنولوژیک مدرنیته مقدم بر استقرار طرح هستی شناسانه آن است.

کلیدواژه ها

مدرنیته, نقاشی متاخر صفوی, پدیدارشناسی هرمنوتیک, فضا, پرسپکتیو خطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.