نقش میانجی سبک پاسخ نشخواری در رابطه بین ارضا نیازهای بنیادین روانشناختی و بهزیستی ذهنی بر مبنای نظریه خودتعیین گری

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 150

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICPES03_065

تاریخ نمایه سازی: 9 مهر 1402

چکیده مقاله:

هدف: بهزیستی ذهنی به عنوان یکی از شاخصهای کیفیت زندگی مطرح شده است و جامع ترین نظریه در این زمینه نیز نظریه خودتعیین گری است. نحوهای که افراد با مشکلات روزمره خود کنار می آیند، سلامت و بهزیستی ذهنی آنان را تحت تاثیر قرار میدهد. پژوهش حاضر جهت بررسی نقش واسطه ای سبک پاسخ نشخواری بین ارضا نیازهای بنیادین روانشناختی و بهزیستی ذهنی برمبنای مفروضات نظریه ی خودتعیین گری انجام شد.روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی و جامعه ی آماری شامل کاربران شبکه های اجتماعی در دسترس محقق در سال ۱۴۰۰ بود. تعداد ۴۰۲ پرسشنامه ۲۱۶) زن و ۱۸۵ مرد) جمع آوری شد و افراد شرکت کننده برای سنجش متغیرهای پژوهش به سه پرسشنامه مقیاس ارضاء نیازهای بنیادین روانشناختی (BNSG-S)، مقیاس بهزیستی ذهنی وارویک-ادینبورگ (WEMWBS) و مقیاس سبک پاسخهای نشخواری (RRS) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS نسخهی ۲۶ و AMOS نسخه ی ۲۶ انجام شد.یافته ها: نتایج نقش میانجی سبک پاسخ نشخواری را بین نیاز به شایستگی و بهزیستی ذهنی و همچنین نیاز به خودمختاری و بهزیستی ذهنی تایید کردند. نیاز به شایستگی با کاهش سبک پاسخ نشخواری و افزایش بهزیستی ذهنی و نیاز به خودمختاری با کاهش استفاده از سبک پاسخ نشخواری و افزایش بهزیستی ذهنی همراه بود.بحث و نتیجه گیری : بر اساس یافته های پژوهش میتوان نتیجه گرفت که میزان ارضا نیاز بنیادین روانشناختیشایستگی و خودمختاری با تاثیر برمیزان استفاده از سبک پاسخ نشخواری افراد در مقابله با شرایط استرسزای زندگیروزمره، میتواند بر بهزیستی افراد تاثیر بگذارد.

کلیدواژه ها:

ارضا نیازهای بنیادین روانشناختی/ بهزیستی ذهنی/ سبک پاسخ نشخواری/ کیفیتزندگی/ نظریه خودتعیین گری

نویسندگان

پارمیدا پاک شیر

فارغ التحصیل ارشد روانشناسی بالینی، گروه روان شناسی بالینی، علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

محمدعلی گودرزی

دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، استاد تمام، گروه روان شناسی بالینی، علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز،، شیراز، ایران.

محمدرضا تقوی

دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، استاد تمام، گروه روان شناسی بالینی، علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.