تاثیر نوع و غلظت مویان بر کارایی علف کش اختصاصی چغندرقند (بتانال پروگرس ا.اف.)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 67

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRSB-38-1_008

تاریخ نمایه سازی: 28 شهریور 1402

چکیده مقاله:

در آزمایشی، تاثیر افزودن شش غلظت (صفر، ۱/۰، ۱۵/۰، ۲/۰، ۳/۰ و ۴/۰ درصدحجمی) از سه نوع مویان (غیریونی سیتووت، کاتیونی فریگیت و آنیونی دی­اکتیل) به محلول­های پاشش حاوی شش دز (صفر، ۳۷۵/۵۱، ۷۵/۱۰۲، ۵/۲۰۵، ۴۱۱، ۸۲۲ گرم ماده موثره در هکتار) از فن مدیفام + دسمدیفام + اتوفومیسیت (بتانال پروگرس ا.اف.) علیه دم­روباهی سبز بررسی شد. هم چنین، ویژگی­های فیزیکی محلول­های پاشش مزبور و قطرک ۵ میکرولیتری از آنها روی سطح برگ این گیاه بررسی شد تا مکانیسم عمل مویان­ها مشخص شود. غلظت میسل بحرانی مویان­های سیتووت، فریگیت و دی­اکتیل به ترتیب در مقادیر ۲/۰، ۲/۰ و ۱/۰ درصدحجمی با کشش سطحی برابر ۵/۳۱، ۱/۳۸ و ۵/۳۲ میلی­نیون بر متر تشخیص داده شد. افزودن مویان­ها به محلول پاشش سبب کاهش زاویه تماس قطرک با سطح برگ، افزایش مساحت خیس شده برگ با قطرک، کاهش مدت زمان تبخیر قطرک از سطح برگ، کاهش اندازه قطرات پاشش، افزایش مساحت خیس شده کاغذحساس به رطوبت با محلول پاشش و افزایش کارایی علف­کش علیه دم­روباهی سبز شد که تماما وابسته به غلظت مویان­ها بود. عملکرد مویان­ها به صورت دی­اکتیل > سیتووت > فریگیت رتبه­بندی شد. غلظت­های بالاتر از ۲/۰ و ۱۵/۰ درصدحجمی از مویان­های سیتووت و دی­اکتیل تاثیری در بهبود کارایی علف­کش نداشت؛ لذا، نتیجه کاربرد غلظت­های بالاتر فقط تحمیل هزینه مویان اضافی است. در مورد مویان فریگیت، غلظت­های بالاتر از ۱۵/۰ درصدحجمی سبب کاهش کارایی علف­کش شد؛ لذا، نتیجه کاربرد غلظت­های بالاتر نه تنها اتلاف هزینه مویان اضافی، بلکه هزینه خسارت علف­های هرز به عملکرد چغندرقند به واسطه کاهش کارایی علف­کش نیز هست.

نویسندگان

اکبر علی وردی

دانشیار علوم علف های هرز، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

محیا مالمیر

دانش آموخته کارشناسی رشته زراعت و اصلاح نباتات، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdollahi F, Ghadiri H. Effect of separate and combined applications ...
  • Aliverdi A, Rashed-Mohassel MH, Zand E, Nassiri-Mahallati M. Increased foliar ...
  • Aliverdi A, Karami S. The effect and elimination of the ...
  • Sebastian J, Wong MK, Tang E, Dinneny JR. Methods to promote germination ...
  • Sijs R, Bonn D. The effect of adjuvants on spray ...
  • نمایش کامل مراجع