تجزیه و تحلیل بهره وری منطقه ای و سرریزهای جغرافیایی در منتخبی از کشورهای OECD و ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی اقتصاد سنجی، روشها و کاربردها
  • کد COI اختصاصی: ECONOMETRICS01_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1038
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت الله اکبری

دانشگاه اصفهان

الهام کاظمی

دانشگاه اصفهان

چکیده

بهبود بهره وری یکی از کارآمدترین روشهای افزایش رشد اقتصادی مورد توجه بیشتر برنامه ریزان و سیاست گذاران در کشورهای مختلف بوده و سرمایه گذاری های بسیار زیادی را در این خصوص انجام داده اند. مخارج سرمایه گذاری دولت ها در زمینه ارتقای سرمایه انسانی و تحقیق و توسعه و زیر ساخت های عمومی مصادقی از این اقدامات آنها برای ارتقای بهره وری است. به طور گسترده یک کشور در فرآیند رشد اقتصادی خود نخست، تحت تأثیر موقعیت مکانی- جغرافیایی، شرایط داخلی و توانمندی های خود و سپس تحت تأثیر عملکرد کشورهای مجاورش قرار می گیرد. در این پژوهش، تجزیه و تحلیل بهره وری و سرریزهای جغرافیایی به منظور بررس جهت تأثیر هر یک از عوامل نظیر تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی زیر ساخت های عمومی و سرریزهای جغرفیایی در منتخبی از کشورهای OECD و ایران طی دوره 2007-2000 با استفاده از مدل های اقتصاد سنجی مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که تأثیر تحقیق و توسعه و سرمایه انسانی و زیر ساخت های عمومی بر بهره وری کل عوامل تولید، مثبت و معنی دار بوده است اما اثر زیر ساخت ها بر رشد اقتصادی با وجود مثبت بودن بی معنی است. همچنین، اثر سرریزهای جغرافیایی تحقیق و توسعه و زیرساخت های عمومی بر بهره وری کل عوامل و رشد اقتصادی مثبت و معنی دار است. یافته های تحقیق نشان می دهد که به منظور رشد بهره وری بالاتر کشورهای مورد بررسی باید به توسعه سرمایه انسانیف افزایش فعالیت های تحقیق و تسعه و تعمیق همکاری های خود نگاه استراتژیک داشته باشند.

کلیدواژه ها

بهره وری کل عوامل، رشد اقتصادی، تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی، سرریزهای جغرافیایی، کشورهای OECD

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.