تحلیل سینوپتیک بارش سنگین دی ماه ۱۴۰۰ در استان فارس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین رویداد مدیریت بحران ایران قوی ۱۴۰۱
  • کد COI اختصاصی: IDMEVENT01_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال امیدوار

استاد اقلیم شناسی دانشگاه یزد،

فاطمه شکیبا

دانشجوی ارشد آب و هواشناسی محیطی ، دانشگاه یزد،

چکیده

بارشها به طور موثر به عنوان یکی از مخاطرات طبیعی می تواند باعث خسارات مالی و جانی فراوانی شود. بنابراین بشر همواره در جهت کنترل و پیش بینی آن تلاش کردهاست . هدف از این تحقیق بررسی و تحلیل همدیدی بارش سنگین روزهای ۱۲ و ۱۳ دی ماه ۰۰ ۱ استان فارس است که ابتدا دادههای روزانه ۱۱ ایستگاه همدیدی از سایت هواشناسی کشور اخذ گردید. سپس دادههای فوقانی جو از سایت NCEP_NCAR استخراج شد. نقشه های فشار سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل ، ضخامت جو، پیچانه ، وزش رطوبتی ، حرکت قائم هوا، رودباد، آب قابل بارش و هاف مولر روزهای ۱۲ و ۱۳ دی ماه با استفاده از Grads ترسیم و تحلیل شدند. برای نمایش شاخص های ناپایداری (SW,KI) نیز از نمودار ترمودینامیک ایستگاه اهواز استفاده شده است که ناپایداری جو در روز بارش را تایید می کند. تحلیل نقشه های ارتفاعی جو آشکار کرد که رخداد بارش سنگین ۱۲ و ۱۳ دی ماه ۰۰ ۱، متاثر از حضور سامانه کم فشارهای ترکیبی مدیترانه ای و سودانی است که ایران را تحت پوشش خود در آورده است . این سیستم ترکیبی با تغذیه رطوبت از نواحی حارهای و آبهای جنوبی سبب بارشهای فرا سنگین در نیمه جنوبی ایران شدهاند. منابع عمده رطوبت این بارش، رطوبت جذب شده دریای سرخ و مدیترانه و تقویت آن توسط دریای خلیج فارس و عمان است .

کلیدواژه ها

تحلیل سینوپتیک ، بارش سنگین ، سامانه کم فشارهای ترکیبی مدیترانه ای و سودانی ، استان فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.