تحلیل همدید طوفان سرخ اسفند ماه ۱۴۰۰ (مطالعه موردی : شرق استان اصفهان و استان یزد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین رویداد مدیریت بحران ایران قوی ۱۴۰۱
  • کد COI اختصاصی: IDMEVENT01_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال امیدوار

استاد اقلیم شناسی ، گروه جغرافیا دانشگاه یزد

صفورا ایزدیان

کارشناسی ارشد اقلیم شناسی ، دانشگاه یزد،

فاطمه شکیبا

کارشناسی ارشد اقلیم شناسی دانشگاه یزد

چکیده

ذرات گرد و غبار در اتمسفر، از نواحی خشک و نیمه خشک دنیا منشا می گیرند. پژوهش حاضر به منظور بررسی سینوپتیک طوفان سرخ در تاریخ ۲۱ -۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۰ هجری شمسی مصادف با ۱۲ -۱۱ مارس ۲۰۲۲ میلادی که در استانهای اصفهان و یزد به وقوع پیوسته و به علت کاهش دید افقی مسبب خسارات و مسدود شدن خطوط ارتباطی شرق استان اصفهان و یزد گردیده، انجام شده است . جهت تحلیل وقوع طوفان از دادههای پایگاه زمینی (ایستگاههای سینوپتیک خوروبیابانک ، نائین ، چوپانان، مهریز، یزد و میبد) و سطوح فوقانی جو در ترازهای ۸۵۰ و ۵۰۰ هکتوپاسکال با تکیه بر رویکرد محیطی به گردشی که از سایت های مربوطه اخذ گردیده، استفاده شده است . جهت آشکارسازی گرد و غبار منطقه مورد مطالعه از تصاویر ماهوارهای سنجندهی MODIS استفاده شده و پردازشهای لازم در نرمافزارهای تخصصی ENVI, ARCMAP اعمال شد. نتایج حاکی از آن است که تلفیق دو چرخند مدیترانه ای در غرب ایران و سودانی واقع در شاخ آفریقا و عربستان سعودی ، وجود ناوهی عمیق در ترازهای ۸۵۰ و ۵۰۰ هکتوپاسکال، شرایط چرخندگی شدید در ناوه و هماهنگ شدن آن با کم فشار سطح زمین ، نبود رطوبت کافی و بارش و خشک بودن منطقه سبب ایجاد بادهای شدید و طوفان گرد و غبار بر روی منطقه مورد نظر گردیده است . نقشه های بارزسازی آئروسل به وضوح، میزان تراکم ذرات گرد و غبار را نشان می دهند. بیشترین میزان تراکم ذرات گرد و غبار در روز ۲۰ اسفندماه (۱۱ مارس) مشاهده می شود که در واقع اوج طوفان مذکور می باشد.

کلیدواژه ها

طوفان، آئروسل ، سنجندهی MODIS، همدید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.