اجرای طرح آبخیزداری شهری (مدیریت حوضه های آبخیز شهری )ضرورتی اجتناب ناپذیردرکنترل سیلابهای شهری کلانشهر رشت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین رویداد مدیریت بحران ایران قوی ۱۴۰۱
  • کد COI اختصاصی: IDMEVENT01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید غلامی فخبی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان

پدرام غلامی فخبی

فارغ التحصیل رشته برنامه ریزی منطقه ای از دانشگاه گیلان

چکیده

آبخیزداری شهری شاخه ای از علوم آبخیزداری است که به منظور حفاظت از خاکهای مناطق شهری ، کاهش سیل و رواناب در معابر و سطوح شهری و همچنین استفاده بهینه از رواناب در توسعه فضاهای سبز در مناطق شهری مطرح می باشد . حوزه آبخیز شهری Urban Catchment بنا به تعریف ، محدوده فیزیوگرافی هر شهر را گویند که کلیه بارش های واقع شده در آن محدوده به صورت کاملا فنی و مهندسی جمع آوری وهدایت شده و در نهایت از یک نقطه خروجی در داخل مرز آن شهر تخلیه می گردد.در حوزه های آبخیز شهری ، به دلیل گستردگی سهم سطوح نفوذناپذیر نسبت به سطوح با نفوذپذیری طبیعی ، بخش اعظم بارندگی ها به رواناب و هرزآب تبدیل شده و در سطح شهر و درون جوی ها، کانالها و مسیلهای شهری جریان می یابد که متاسفانه بدلیل عدم توجه مدیران شهری و شهرداری ها به موضوع آبخیزداری شهری ،تا کنون اقدام و مدیریت خاصی در این زمینه مهم و حیاتی صورت نگرفته است . آنچه مهم است اینکه در مدیریت رواناب های شهری یا آبخیزداری شهری به سه جنبه اساسی باید توجه ویژه نمود: ۱-کاهش رواناب شهری ۲- ایجاد تاخیر در حرکت رواناب های شهری ۳- استفاده بهینه از آب حاصل از رواناب در مصارف آبیاری فضاهای سبز شهری . با اجرای تکنیک ها و عملیات آبخیزداری شهری (احداث سازه ها رسوبگیر ،سازه های کنترلی یا آپرون ها و کالورت ها ،سازه های حفاظتی و مهارکننده و ... ) بویژه در کلانشهر ها که با تراکم و فزونی جمعیت شهری ،مشکل بافت های فرسوده ، معابر و خیابان های بدون زهکش ها و آبروهای مناسب و ...روبرو می باشیم یقنا در آینده، دوباره شاهد بروز سیلاب های شهری و آبگرفتگی مناطق شهری در کلانشهر زیبای رشت نبوده و نخواهیم بود.

کلیدواژه ها

رواناب های سطحی ،آبخیزداری شهری ،کلانشهر رشت .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.