بررسی چگونگی ایجاد و افزایش انگیزه و علاقه دانش آموزان پایه اول ابتدایی نسبت به درس آموزش قرآن کریم (نمونه موردی: منطقه موسیان، استان ایلام )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی حقوق، روانشناسی، علوم تربیتی و رفتاری
  • کد COI اختصاصی: LPCONF06_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 494
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی میرزایی

کارشناسی ارشد علوم تربیتی، آموزگار دبستان رودکی، منطقه ی موسیان، استان ایلام

آناهیتا قاسمی نژاد

کارشناسی مشاوره و راهنمایی، مدیر دارالقرآن امام حسین (ع)، اداره آموزش و پرورش منطقه ی موسیان، استان ایلام

نیلوفر نظری

کارشناسی آموزش ابتدایی، آموزگار دبستان حضرت زینب (س)، اداره آموزش و پرورش منطقه ی موسیان، استان ایلام

صدریه چشفر

کارشناسی حسابداری، آموزگار دبستان حضرت ولی عصر (عج)، اداره آموزش و پرورش منطقه ی موسیان، استان ایلام

صدیقه قاسمی نژاد

کارشناسی علوم تربیتی ، آموزگار دبستان شرافت، اداره آموزش و پرورش منطقه ی موسیان، استان ایلام

چکیده

براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران و سند برنامه درسی ملی، ایجاد و تقویت انگیزه دانش آموزان دوره ابتدایی در جهت علاقه مندی و انس با قرآن کریم در دانش آموزان و توسعه ی فرهنگ و سواد قرآنی و توانمندی سازی در راستای تقویت مهارت رو خوانی صحیح و سپس مهارت روان خوانی در دوره ی ابتدایی از اهم موارد است که باید توجه وافر شود. این بحث در پایه اول ابتدای ی بسیار حساس تر است ومی توان گفت: در جهت تاکید دوره ابتدایی بر (خواندن، نوشتن و حساب کردن)، آموزش خواندن صحیح قرآن کریم اصلی ترین هدف دوره ی ابتدایی است . هدف اصلی آموزش قرآن در پایه اول آشنایی با قرآن کریم، تقویت انس و علاقه مندی به قرآن و یادگیری آداب و داستان های قرآنی می باشد . تجربه ی حاضر در سال تحصیلی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ در برخی از مدارس منطقه ی موسیان در استان ایلام در پایه ی اول ابتدایی انجام شد. مساله ی مورد نظر ایجاد و سپس افزایش انگیزه و علاقه به یادگیری درس قرآن کریم در دانش آموزان پایه اول بود که با استفاده از روش های علمی و انتخاب راهکارهای عملی از جمله: معرفی برنامه تلویزیونی پخش شده در شبکه پویا و نهال (برنامه منم بچه مسلمان) با محوریت آموزش سوره های کوچک قرآن، آداب و عمل به آموزه های قرآن ی، تلفیق درس آموزش قرآن کریم با دروس دیگر، طراحی و اجرای بازی های قرآن ی، انجام مسابقات قرآن ی (رو خوانی، روان خوانی، داستان خوانی و درک مطلب)، استفاده از شیوه های نوین در تدریس قرآن (روش استقرایی، ایفای نقش و همیاری)، تسلط و انجام مهارت های هنری مرتبط با فعالیت های قرآنی همچون: کار دستی، شعر، سرود، نقاشی، قصه و داستان، بخش خوانی یا کلمه خوانی دوبار دوبار با بالا و پایین بردن تن صدا، ربط دادن لوحه های قرآنی به کارهای زندگی روزمره و واقعی خو د دانش آموزان، استفاده از نرم افزار قلم قرآنی، نرم افزارهای x recorder ، in shot و kinemaster ، آموزش تصویری با استفاده از کارت خوانی و عکس، مشاهده و الگو پذیری در قالب فیلم یا نوار کاست قاریان ممتاز کشوری و بین المللی، بازخورد و استفاده از استیکرهای تشویقی، ساخت انیمیشن و کلیپ های کودکانه، یاد دادن صلوات و عبارات قرآنی در قالب تواشیح، شعر و آواز آهنگین، سرود، کاربرگ، رونویسی حروف و کلمات قرآنی، برگزاری جشن شکرانه ی یادگیری درس قرآن و تشویق دانش آموزان به حضور در مراکز دارالقرآن . نکته پایانی این است که با توجه به اینکه دانش آموزان پایه اول تا پایان سال تحصیلی، قدرت خواندن و نوشتن را به طور کامل ندارند، بهتر است اولویت، رویکرد آموزش قرآن بیشتر شنیداری (حفظ آیات و سوره ها و درک داستان های قرآنی) باشد تا دیداری (خواندن آیات، سوره ها و عبارات قرآنی از روی کتاب قرآن پایه اول) .

کلیدواژه ها

آموزش قرآن کریم، پایه اول ابتدایی، تدریس اثر بخش، منطقه ی موسیان، استان ایلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.