تغییر نگرش نظام سلامت نسبت به منشور حقوق بیمار و چالش های اخلاقی مرتبط با آن در پاندمی کرونا

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 108

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JNAHS-6-62_003

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1402

چکیده مقاله:

هدف: شناخت پدیده اخلاقیات نوظهور و رفع چالشهای آن در همه گیری کرونا ضروری می باشد. اگرچه پایبندی به اصول اخلاقی حرفه ایی در همه گیری هایی نظیر سندرم زجر تنفسی شدید ناشی از کرونا مهم و ضروری می باشد، به ارائه راهکارهای مناسب جهت توسعه اخلاق حرفه ای و اجرایی شدن منشور حقوق بیمار کمتر پرداخته شده است. لذا در این مطالعه سعی شد رویکردها، چالش ها و راهکارهای اخلاقی در همه گیری کرونا، در جهت ایفای حقوق بیماران، برقراری ارتباط موثر با همراهان بیمار و نیز کنترل شرایط شیوع در جامعه ارائه گردد. مواد و روش کار: مقاله حاضر با روش مرور نقلی مقاله ها و یافته های علمی مرتبط با بیماری کرونا (کووید ۱۹) منتشر شده از تاریخ اول ژانویه ۲۰۲۰ تا ۱۵ می ۲۰۲۱ و با استفاده از کلیدواژه های کووید ۱۹ و اخلاق انجام شده است. منایع جستجوی اطلاعات شامل پایگاههای پاب مد، گوگل اسکولار، اسکوپوس ، ساینس دایرکت، ایرانمدیکس، مگیران، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، وبگاه سازمان جهانی بهداشت و مرکز ملی پیشگیری و کنترل بیماری ها بودند. مقالات منتشر شده به دو زبان انگلیسی و فارسی و براساس معیار ورود و خروج از مطالعه انتخاب شدند. در مجموع ۵۳ مقاله شامل ۴۹ مقاله به زیان انگلیسی و ۴ مقاله به زبان فارسی انتخاب و بررسی شدند. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد ارایه خدمات سلامت باید با حفظ سلامت عمومی و مطابق با منشور پنج گانه حقوق بیمار باشد. همچنین لازم است تا حقوق کلیه ذی نفعان، بیماران و ارائه دهندگان خدمات بطور کامل رعایت گردد. علاوه براین، درصورت نیاز به فاصله گرفتن از اصول اخلاق حرفه ای، باید این مسئله با نرمی و عطوفت به بیماران توضیح داده شود. همچنین بهتر است آگاهی لازم به آنان داده شود تا ضرورت حفظ جان و سلامت کل افراد جامعه را درک کرده و از سوگیری های نادرست وایجاداسیب های روحی به آنان جلوگیری شود. بنابراین تهیه دستورالعمل واحد جهت پرهیز از نقض اصول اخلاق حرفه ای و رعایت حقوق بیمار و نظام سلامت ضروری است. بحث و نتیجه گیری: در بحران پاندمی کرونا نظام سلامت نیاز به برقراری ارتباط موثر با مردم دارد. اگر چه امکان برخورداری از تعاملات مستقیم محدود شده است، اما می تواند به مدل های جدیدی تبدیل شده و جایگزین روش های قبلی شود. نظام سلامت سعی دارد با رعایت حقوق بیمار و حرکت کردن در چارچوب قوانین اخلاق حرفه ای بحران را مدیریت کرده و از آن عبور کند. بنابراین توجه به تغییر سبک زندگی و بازتعریف کنش های عاطفی و زیست اجتماعی در مواقع بحرانی به منظور ایجاد همبستگی و همدلی و عبور از بحران نیاز به تلاش همه افراد جامعه دارد.

نویسندگان

شعله مصلحت

دانشجوی دکترای تخصصی میکرب شناسی ، دانشگاه علوم پزشکی ایران و مرکز تحقیقات مقاومت های میکروبی، پژوهشکده ایمونولوژی و بیماری های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

نسرین حسینی

استادیار مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران و مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

سارا میناییان

دانشیار، دکترای تخصصی میکروب شناسی، مرکز تحقیقات مقاومت های میکروبی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران