عارضه یابی کیفیت خدمات ارائه شده در سازمان های انتظامی با استفاده از مدل Systra_SQ (مورد مطالعه: پلیس راهنمایی و رانندگی)
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PHRJRL-8-50_006
تاریخ نمایه سازی: 8 شهریور 1402
چکیده مقاله عارضه یابی کیفیت خدمات ارائه شده در سازمان های انتظامی با استفاده از مدل Systra_SQ (مورد مطالعه: پلیس راهنمایی و رانندگی)
عارضه یابی یکی از ابزارهای تحول سازمان است. هدف از انجام این پژوهش عارضه یابی کیفیت خدمات در سازمان های انتظامی بمنظور شناسایی مهمترین مولفه های اثربخشی فعالیت های خدماتی در این سازمان ها می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری کلیه مراجعه کنندگان به پلیس راهنمایی و رانندگی جهت دریافت خدمات می باشد و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد براساس مدل مدل Systra_sq بوده است. با توجه به حجم گستره فراوان خدمات گیرندگان، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد ۴۲۵ نفر محاسبه گردید و در نهایت ۴۲۰ پرسشنامه تحلیل شد. ضریب آلفای کرونباخ جهت تایید پایایی ۹۲/۰ بود و از تحلیل عامل تاییدی و تجربیات صاحب نظران جهت تایید روایی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۸ صورت گرفت. نتایج نشان داد که در بعد کیفیت سیستم خدمات، کیفیت خدمات رفتاری، کیفیت خدمات ماشینی و صحت مبادلاتی خدمات، بین ادراکات و انتظارات خدمات گیرندگان شکاف وجود دارد و انتظارات ایشان از مولفه های فوق نسبت به ادراکشان، بیشتر است. بعلاوه نتایج آزمون فریدمن نشان داد در بین ابعاد کیفیت خدمات در وضعیت موجود، کیفیت سیستم خدمات در رتبه اول قراردارد و بعد از آن کیفیت خدمات رفتاری، کیفیت خدمات ماشینی و صحت مبادلاتی خدمات قرار می گیرد.
کلیدواژه های عارضه یابی کیفیت خدمات ارائه شده در سازمان های انتظامی با استفاده از مدل Systra_SQ (مورد مطالعه: پلیس راهنمایی و رانندگی):
نویسندگان مقاله عارضه یابی کیفیت خدمات ارائه شده در سازمان های انتظامی با استفاده از مدل Systra_SQ (مورد مطالعه: پلیس راهنمایی و رانندگی)
میثم جعفری اسکندری
استادیار گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور، تهران،
شهاب صفا
کارشناس ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور، کیش
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :